Matti Rönkä - Tuliaiset Moskovasta

MATTI RÖNKÄ
Tuliaiset Moskovasta
Gummerus 2009, 236 s.
Rikosylikonstaapeli Teppo Korhonen ja monet vanhat tutut tulevat vastaan Matti Röngän uusimman kirjan sivuilla. Paluumuuttaja Viktor Kärppä taiteilee oikean ja väärän rajalla, pyrkii hyvään, mutta autettavahan kavereita on. Tuliaiset Moskovasta on herrasmiesdekkaristin viides Kärppä-sarjan romaani. Kärpän tarina ilmestyi myös äänikirjana.

Rönkä vie dekkaria väkivallattomaan suuntaan. Ihmisiä ei listitä, mutta auto voidaan kyllä panna tuhannen päreiksi. Jännitys syntyy vaaran uhasta, ja pelko pitää lukijan valppaana.

Viktorin yhtiö VK-Trading myy tontteja venäläisille. Myös rakentaminen kuuluu yrityksen toimialaan. Marjalla puolestaan on nyt hoitokotinsa. Iltatähtelässä työt hoituvat Oksana Pelkosen ja muiden maahanmuuttajanaisten avulla.

Annan ja Erkin, joka on oikeasti orpo Sergei, kautta katsotaan lasten maailmaa, koulukiusaamistakin. Ympäristöasiat tulevat esiin osoittelematta, kun epämääräinen aine neuvotaan heittämään mereen.

Viktor Kärppä sukkuloi rajan yli itään Suomen passilla. Venäjällä hän tuntee olevansa kotonaan. Lapsuutensa Sortavalaa ikävöivää Kärppää on helppo ymmärtää, jos on niillä main joskus sattunut liikkumaan.

Vanhan liiketuttavan kanssa muistellaan entisen Neuvostomaan aikaa ja puhutaan vähän politiikkaakin. Mukaan lyöttäytyy nimensä muuttanut Vronski, se tietää ikävyyksiä. Kärpästä tulee kuriiri tietämättään.

Verkosto toimii, tiukan paikan tullen apu tulee kuin kutsumatta. Autojen vaihtokin käy lennossa. Viktorin veli on kauppamies, mutta aina valmis auttamaan. Samoin Setä, joka ei oikeastaan ole Kärpälle sukua ollenkaan. Maailma on opettanut: "Hyvä valhe on parempi kuin huono totuus."

Prätkäjengi tulee sen verran isolla joukolla neuvottelemaan, että välityskontaktitoive vastaanotetaan. Hiihtäjä tarvitsee aineensa. Se on vähäistä siihen verrattuna mitä on tulossa.

Korhosen kanssa on vuosien saatossa syntynyt yhteistyö- ja avunantosopimus. Miehet ymmärtävät toisiaan puolesta sanasta.

Marjan epäilyttävä miessuhde kuumentaa Viktorin mieltä, mutta oma Julija-suhde ei kaivele ollenkaan, enemmänkin se, että tämä pettää häntä.

Röngän teksti on tiukkaa ja dialogit iskevät. Naljailu puree, sillä toisen kustannuksella on kevyt nauraa.

RITVA KOLEHMAINEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.