Me haluttiin

TEATTERI

AD ASTRA

Me haluttiin

Ensi-ilta Ainolassa 16.4.2011

Miten tästä tuli tämmönen sirkus? sulhanen ( Iiro Nahkamäki) kysyy ihmeissään.

Hyvä kysymys. Vastauksia löytyy varmaan yhtä monta kuin hääparejakin. Häiden järjestäminen tuntuu saaneen nykyisin mitä oudompia ja kiihkeämpiä piirteitä. Enää ei riitä, että on kaksi toisilleen lupautuvaa ihmistä. Tärkeimmiksi nousevat juhlamenot ja kaikki kummallinen krääsä.

Sormet verillä näperrellään hääkarkkeja ja plaseerauskortteja, soinnutetaan morsiamen ja kaasojen asuja juhlatilan seiniin ja servietteihin. Ainolassa morsiamen isänkin ( Juhani Suonpää) suu pyritään suitsimaan, ettei onneton pilaisi täydellisiä häitä sopimattomilla puheillaan.

Me haluttiin on pariskunnan Antti ja Kirsi Siukolan yhteinen voimanponnistus. Näytelmäteksti ei ole hassumpi, vaikkei mitään ennen näkemätöntä häähulluuteen sairastuneiden morsianten ja heidän lähipiirinsä touhuilusta paljastakaan. Stereotyyppisten henkilöhahmojen käytös on ennakoitavaa, mutta työryhmä saa aiheesta irti ilottelevaa draamaa.

Yleisö selkeästi piti näkemästään. Esityksen ensimmäinen näytös oli lennokasta menoa, jota katsomon nauruntyrske myötäili. Elsa Kalervo morsiamena oli näyttämön ehdoton moottori, jonka täsmällinen ja vivahteikas tulkinta sähköistivät tunnelman. Kaasoille ( Riitta Saarelainen ja Essi Siljoranta) oli kirjoitettu nasevia kohtauksia, joiden kautta hääkarusellin absurdius paljastui.

Pidin myös bestman-Nikon ( Joonas Purojärvi) mimiikasta ja replikoinnista. Se muodosti herkullisen kontrastin toisen bestmanin ( Jussi Nieminen) miehiselle uholle. Sulhasparalle jäi äänettömän yhtiömiehen myötäilevä osa.

Väliajan jälkeen näytelmä sai erilaisia sävyjä, kun tragikomedian traagiset puolet alkoivat kuoriutua. Miksi äiti ei saanut kutsua oman tyttärensä häihin? Miksi isän paras ystävä on edesmennyt Donna? Kuinka ihmeessä kukaan voi kuvitella hallitsevansa elämää edes hääpäivän ajan?

Päivi Hirvi ja Minna Tuomanen ohjasivat näytelmän, jonka jälkeen katsojat lähtivät suu muikeana kotimatkalle. Ensi-iltayleisön kommentit olivat yksioikoisia: "Sairaan hyvä, pitää panna sana kiertämään."

Käsikirjoitus: Antti ja Kirsi Siukola. Ohjaus: Päivi Hirvi ja Minna Tuomanen. Musiikki: Hirvi, Tuomanen. Lavastus: Hirvi, Tuomanen, Jarno Tiittanen, Leena Ryynänen, Mari Putkonen, Antero Leppänen. Valojen suunnittelu ja asennus: Arto Saarelainen. Tekniikka: Karri Kuivanen. Rooleissa: Elsa Kalervo, Riitta Saarelainen, Essi Siljoranta, Iiro Nahkamäki, Jussi Nieminen, Joonas Purojärvi, Juhani Suonpää, Kyrö Kalmari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.