Melancholia

MELANCHOLIA

Dogma-tyylin perustajiin kuuluva tanskalainen Lars von Trier yllättää paitsi sekavilla lausunnoillaan myös hienoilla elokuvillaan. Hänen ensi-iltaelokuvansa Melancholia on vakavamietteinen näkökulma maailmaan yksittäisen perheen myötä. Päärooleissa ovat sisarukset Justine ( Kirsten Dunst) ja Claire ( Charlotte Gainsbourg). Elokuvan alku on oopperallista juhlaa, kun Wagnerin Tristan ja Isolde soi mahtavasti ääniraidalla ja samalla visualisoidaan planeettojen liikkeitä sekä maalauksellisia näkymiä.

Huolellisesti toteutusta kuvallisuudesta liu'utaan äkillisesti keskelle käsivaralla kuvattua Justinen ja Michaelin ( Alexander Skarsgård) hääjuhlaa, jonka täyttävät onnen hetkien sijaan perheen jäsenten väliset happamat muistot. Erityisen katkerilta tuntuvat Justinen äidin ( Charlotte Rampling) kommentit. Sen sijaan isä ( John Hurt) näyttää nauttivan tästä kehittyvästä kaaoksesta.

Justine vaikuttaa poissaolevan masentuneelta ja melankoliselta. Clairen mies, rikas kartanonomistaja ( Kiefer Sutherland) jaksaa koko ajan muistuttaa, kuinka paljon häät ovat tulleet hänelle maksamaan. Lisäksi juhlissa on Justinen egoistinen pomo ( Stellan Skarsgård).

Toisen puolikkaan von Trierin elokuvasta täyttää rankempi symbolismi, joka liittyy mahdolliseen planeettojen törmäykseen. Jättimäinen Melancholia näyttää lähestyvän maata. Kosminen säteily vaikuttaa Justineen niin, että hän kylpee kuvainnollisesti sen valossa yöllä. Claire on eniten huolissaan tulevasta katastrofista.

Melancholian alku muistuttaa Thomas Vinterbergin Juhlat-elokuvaa. Toinen puolisko taas on vertauskuvallinen planeettojen "kuoleman tanssi", jonka kuvat muuntuvat elegisen runollisiksi. Toisessa osassa on hallittua kaaosta suhteessa ensimmäisen osan todelliseen kaaokseen. Yksityiset ja yleiset tasot nivotaan toisiinsa erittäin kunnianhimoisella tavalla. Kamera on enimmäkseen lähikuvissa. Kirsten Dunstin ja Charlotte Gainsbourgin kasvoilta näemme kaiken, sekä yksittäisen sielun kiirastulen että lähestyvän tuhon traagiset enteet.

Ohjaus: Lars von Trier. Rooleissa: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland. Tyylilaji: Draama (K11).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.