Menestyksen huuma (Sweet Smell Of Success)

DVD

Menestyksen huuma

(Sweet Smell Of Success)

Future Film 2010

Alun pitäen skottilaisen Alexander Mackendrickin (1912-1993) elokuva Menestyksen huuma (1957), joka ei ollut mikään arvostelu- tai yleisömenestys alun alkaen, on visuaalisessa mielessä yksi kaikkien aikojen parhaista, tyylikkäimmistä, kliinisimmistä ja täsmällisimmistä New Yorkin kuvauksista.

Alexander Mackendrickin visiossa suurkaupungin moderni, välinpitämätön syke läpäisee kaikilla dramaturgian tasoilla henkilöhahmojen liikkeet, mielentilat ja intohimot - ja koko amerikkalaisen unelman pimeän puolen, neon ja mainosvalojen piirittämän urbaanin poljennon ja sielunmaiseman.

Mackendrick oli ohjaajana ulkopuolinen New Yorkin kuvioissa, ja juuri tämä ulkopuolisuus antaa hänen elokuvansa tyylille tiettyä vierautta ja etäisyyttä, film noirin jälkituntua kadotettujen unelmien maailmasta.

Legendaaristen käsikirjoittajien Ernst Lehmanin ja kirjailija Christopher Isherwoodin ironinen dialogi, nerokkaan James Wong Howen absoluuttinen mustavalkokuvaus, Chico Hamiltonin melankoliset jazz-teemat, Burt Lancasterin, Tony Curtisin ja Susan Harrisonin huikeat roolisuoritukset, muodostavat Mackendrickin ohjauksessa kokonaisen pettymysten, unelmien ja kieroutuneen kunnianhimon sulkeutuvan maailman. Jokainen elokuvan otos henkii katoavaa valoa.

Mackendrick oli tehnyt Englannissa aiemmin muutamia legendaarisiksi muodostuneita komediaelokuvia, kuten Valkopukuinen mies, Naisentappajat ja Viskiä, viskiä, joissa oli aivan omanlaisensa komediallinen tuore kosketus. Film noir -tyylinen Menestyksen huuma oli jotakin aivan muuta, ja siitä tulikin esikuvallinen elokuva monelle nykypäivän ohjaajalle, muun muassa Martin Scorseselle.

Lehtimaailmasta

Menestyksen huuma kertoo New Yorkin lehtimaailmasta, johtavasta ja vallanhaluisesta kolumnistista J.J. Hunséckeristä (Burt Lancaster), shakespearelaisesta hahmosta, jolla on valta pudottaa päitä niin viihde-elämän kuin politiikankin kekkeruuseilta. Ja sen hän tekeekin äärimmäisen taitavana manipuloijana, kieroutuneena ja neuroottisena apulaisenaan Tony Curtisin esittämä lehdistöagentti Sidney Falco, mies joka on valmis myymään mitä vain, vaikkapa isoäitinsä.

Tämä herkullinen rooli oli Tony Curtisin menestyksekkään uran tähtihetki, vakava roolityö pelurina ja häviäjänä, jossa hän näyttelijä sai näyttää todelliset kyntensä modernin mediamaailman ilveilijänä ja opportunistina. Burt Lancaster on roolissaan stoalainen, häikäilemättömyydessään aivan Shakespearen kuningasnäytelmien sukua. Susan Harrison hänen manipuloituna sisarenaan puolestaan edustaa katoavaa viattomuutta, jonka unelmat ovat tuhoon tuomitut.

Menestyksen huuma on parhaita elokuvia yritteliään itsepetoksen ja menestyksen palvonnan kavalasta ja armottomasta maailmasta. Se joka on myynyt sielunsa Pirulle, ei voi muuta odottaa kuin Kohtalonsa toteumista.

Hannu Waarala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.