Merete Mazzarella - Matkalla puoleen hintaan. Eläkkeellä olemisen taidoista.

MERETE MAZZARELLA
Matkalla puoleen hintaan. Eläkkeellä olemisen taidosta.
Tammi 2010, 249 s
Tätä inspiroivaa kronikkaa ei voi lähestyä ilman taustatietoja sen tekijästä. Merete Mazzarella on vastikään eläkkeelle jäänyt pohjoismaisen kirjallisuuden professori, joka on kirjoittanut tieteellisen tuotantonsa ohessa mittavan määrän omakohtaista ja itseymmärrystä lisääviä teoksia kuten Ensin myytiin piano ja Illalla pelataan Afrikan tähteä (2008) joitakin mainitakseni. Jälkimmäinen käsitteli etenkin nykyaikaisen isoäidin roolia.

Tämän kevään uutuus Matkalla puoleen hintaan käsittelee eläkkeelle siirtymistä pitkän akateemisen uran jälkeen.

Kirja rupattelee kaikki kaksi ja puolisataa sivua. Siinä ei ole edes lukuja, aiheita solmitaan yhteen kuin langan päitä. Välillä jostain aiheesta tai tapahtumasta kerrotaan pitempään, sitten hypätään vastaluettuun kolumniin tai jonkun ystävän traagiseen kuolemaan.

On toki muutamia kohtauksia, kuten eläkkeelle jäämisjuhla yliopistolla tai sängyn siirtäminen huoneesta toiseen, kuvaus eläkeläisristeilyltä.

Muu on älyllistä leikkiä, sitaattisilppua ja muisteluksia. Jos tämän rakenteellisen ratkaisun ottaa sietääkseen, voi lukemisesta nauttia. Jos taas kaipaa juonta ja henkilöitä, voi valita muuta luettavaa.

Aitoa puhetta

Mazzarella on alkanut kirjoittaa kirjaa jo eläkkeelle jäämistä odotellessa. Alkuosa kirjaa on selvästi heikompaa kuin tositapahtumat eläkkeelle jäämisen jälkeen. Autenttiset repliikin vaihdot eläkeläisten kassajonossa ja muissa tilanteissa ovat kirjan kestävää ydintä.

Eläkkeelle jäämiseen näyttää sisältyvän vahvana komponenttina vanhenemisen pelko kauhuineen ja sitäkin kommentoidaan osuvasti. Samalla kirjailija nauttii vapaudestaan! Hän jopa lukee entisen työpaikkansa sähköpostilistoja mielenkiinnolla, vain koska se ei ole pakollista!

Työssäkäyvät kiroilevat roskapostejaan.

Kautta aikojen

Emeritusprofessorin päivät sisältävät luentoja ja esiintymisiä. Hän myös kirjoittaa kolumneja. Tämän henkisen työn sivutuotteena on kirjassa valtava määrä hienoja sitaattilöytöjä ja niiden esittelyä. Lainaukset eivät ole vain kotikutoisia suomenruotsalaisia letkauksia, vaan Platonista Franklinin kautta Bill Gatesiin.

Kaikki aikakaudet ja kielialueet ovat hauskasti mukana vanhenemisen pohdinnassa, eikä minua ainakaan haittaa vaikka ne olisivat kaikki googlattuja. Moderni eläkeläinen tekee, mitä tahtoo, ja siitä on meille kaikille iloa.

Merete Mazzarella on lahja lukijalle, jota pitkä suomalainen proosa puuduttaa. Lähteiden käytössä hän on kovan luokan ammattilainen, mutta koskettavimmillaan hän on tavoittaessaan hetken. Vain eläkeläisellä on aikaa ja kykyä kirjoittaa muistikirjaansa: "Näimme mustarastaan kylpevän".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.