Meta4: Bartók String Quartets no. 1 & 5 (Hänssler classic)

Suomen johtaviin jousikvartetteihin kuuluva, vuonna 2001 perustettu Meta4 versioi tuoreella levytyksellään Béla Bartókia (1881–1945). Ensimmäinen ja viides kvartetto toimivat samassa tunnemaisemassa ja soivat ylväästi vierekkäin. Bartókin tyylissä on kaikuja romantiikasta, atonaalisuudesta ja unkarilaisesta kansanmusiikista, ja ensimmäisen maailmansodan molemmin puolin kirjoitetut kvartetot soivat uhmakkaan kokeilevina, mutta henkisesti jo etääntyneinä romantiikan haaveikkuudesta.

Levy soi modernin tukevasti ja puhtaasti. Soinnissa on ajatonta kaihoa ja läsnäoloa, mihin lisänsä tuovat myös cremonalaiset, kolmatta vuosisataansa käyvät instrumentit. Meta4:n soittajat ovat jousisoittimiensa kanssa yhtä, eikä paikoin erittäin haastavassa musiikissa ole merkkejä epäröinnistä tai arkailusta.

Hankalimpienkin harmonioiden vire on levollinen ja välitön, ja tulkinnan tunneskaala tukee Bartókin tekstiä. Soittajat taltuttavat myös rytmisesti haastavat paikat suvereenisti ja maltilla, ja kansanomaisiin kohtiin on saatu rahvaanomaista karheutta ja kovuutta.

Bartókin ystäville suositeltava hankinta. Ainakin omassa soittimessani tämä levytys tullee pyörimään jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.