Metoo-selvityksessä parjattu Suomen elokuvasäätiö lupaa avata rahoituspäätöksiään paremmin

Elokuvien tuotantotukea myöntävä Suomen elokuvasäätiö kerää kovaa kritiikkiä keskiviikkona julkaistussa selvityksessä elokuva- ja teatterialojen häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.

Elokuva-alaan painottuva selvitys ei perkaa vain metoo-ilmiön ydintä, seksuaalista häirintää, vaan laajemmin erilaisia luovien alojen työhön liittyviä ongelmia. Rahoitusasioissa eniten arvostelua työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetojan tekemissä kuulemisissa keräsi elokuvasäätiö.

Selvityksessä yksilöimättömien näkemysten mukaan säätiö ei anna riittävästi tietoa rahojen käytöstä eikä julkista tilastointia rahan käytön jakautumisesta ole. Säätiön jakamat rahat tulevat opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– Erityisen ongelmallisena nähtiin se, että hylkääviä tukipäätöksiä ei perustella hallintolain vaatimusten mukaan, selvityksessä todetaan.

Arvostelijoiden mukaan säätiön oma toiminta ei ole avointa eikä häirinnästä vapaata.

Kulttuuriministeri Sampo Terhon tilaamassa selvityksessä kuultiin laajasti muun muassa työmarkkinajärjestöjä ja yhdistyksiä. Lisäksi tehtiin kyselyjä muun muassa tuotantoyhtiöille.

Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen myöntää avoimuuden puutteen.

– Ei olla oltu tarpeeksi avoimia prosesseista ja kriteereistä, miten täällä tehdään päätöksiä, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan avoimuutta aiotaan lisätä ja säätiön nettisivuille tulee viimeistään ensi vuoden alussa selvitys siitä, millä tavoin päätöksiä tehdään. Myös hylkäävien tukipäätösten lainsäädännöllinen ongelma korjataan, Saarinen lupaa.

Tasa-arvokritiikin syyksi Saarinen arvioi sen, että säätiö on vain tiedottanut toiminnastaan erittäin huonosti, vaikka tasa-arvoasiat otetaan Saarisen mukaan säätiössä huomioon.

– Alan ongelma on se, ettei hakijoiden sukupuolijakauma ole tasainen, 35–40 prosenttia on naisia. Se näkyy päätöksissä.

Elokuvasäätiön valtarakenteeseen on vuoden alussa luvassa muutos, kun uuden lain mukaan elokuvasäätiön hallitus päättää elokuvan tuotantoon, jakeluun ja käsikirjoittamiseen sekä muuhun elokuvakulttuurin edistämiseen myönnettävistä valtionavustuksista.

Tähän mennessä toimitusjohtaja on päättänyt avustuksista. Lain käsittely on vielä eduskunnassa kesken.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .