Metsän tarina

Ville Suhosen ja Kim Saarniluodon yhdessä ohjaama koko illan dokumenttielokuva Metsän tarina on merkittävä teos suomalaisen luonnon ikiaikaisesta perinteestä ja siihen liittyvistä tarinoista ja fantasioista. Elokuvassa on syvää kansallista luonnon merkitystasoihin liittyvää pohdintaa. Vaikuttavuus nousee laadukkaasta tuotannosta, josta vastaa Matila/Röhr Productions.

Elokuva on väriloistossaan ainutlaatuinen näkymä metsässä tapahtuvaan moninaisten ilmiöiden kiertokulkuun. Se näyttää niin metsän suurenmoisen kauneuden kuin siihen kohdistuvan hetkittäisen myrskyn aiheuttaman valtavan tuhovoiman. Kerronnassa on runsaasti eritasoista kekseliäisyyttä, joten katsojan aika ei käy pitkäksi missään vaiheessa.

Pääosissa ovat tietenkin metsän eläimet, helmipöllöt, metsätiaiset, lumikot, karhut, muurahaiset, sammakot, liito-oravat sekä myös maahiset ja muut metsään liittyvien tarinoiden henget. Muinaiset tarut, metsän pyhät ja salaperäiset paikat elävät sulavasti kerronnan keskellä ja aikaan saavat omaa hohtoaan dokumenttiin.

Hannu Siitosen, Mikko Pölläsen ja Teemu Liakan kuvaaman elokuvan äänisuunnittelusta on vastannut Juha Hakala ja musiikin on säveltänyt Panu Aaltio. Kuvaus on hetkittäin aivan loisteliasta ja musiikilla on poikkeuksellinen vahva rooli elokuvan etenemisessä.

Aaltion sinfonisia sävelkulkuja hakeva musiikki luo muuten varsin rauhalliseen kerrontarytmiin oivaa dramatiikkaa. Musiikin ja kuvan yhteys on saavutettu huolellisella suunnittelulla, joka olennaisesti lisää kokonaisuuden viehätysvoimaa.

Metsän tarina on jännitteisesti toteutettu visio luonnon luomaan sopusointuun, jossa on aivan oma hehkunsa. Teos on laajasta materiaalista koottu panoraama. Kertojana toimivat Turkka Mastomäki ja Christian Ruotanen lisäävät omaa äänellistä sävykkyyttään tähän korkeatasoiseen dokumenttiin, jossa on paikoin kohottavia jopa maagisia hetkiä. Vuodenajat soljuvat esiin omalla arvokkuudellaan ja valonkäytöllä saadaan luotua tällä kertaa aivan erityisiä merkityksiä.

Ohjaus: Ville Suonen ja Kim Saarniluoto. Kuvaus: Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen, Teemu Liakka. Tyylilaji: Dokumentti. S.