Michael Monroe on nähnyt musiikkiteollisuuden mullistukset: "Esiintyminen on parasta voimistelua"

Michael Monroen keikkainto ei hyydy 30 vuoden soolouran jälkeenkään.

Michael Monroe puhkuu intoa vajaa viikko ennen kesän keikkakiertuetta. Rockin kiintotähti kiertää yhtyeensä kanssa lavoja Lohjalta Kemiin, ja bändi nähdään myös Guns N’ Rosesin lämmittelijänä Hämeenlinnassa 1. heinäkuuta.

Kiertue juhlistaa Monroen soolouraa, jolla on mittaa jo 30 vuotta, ja mies puhkuu yhä soittointoa.

– Bändissä on huippusoittajia ja aivan mieletön kemia, se on harvinaista. Mä diggaan esiintyä. Mitä muuta mä muka tekisin? Oon syntynyt esiintymään – tätä mä teen niin kauan kuin pystyn.

Juuri kesäkiertueen alla Monroe julkaisee kokoelmalevyn, ja tänä vuonna miehestä tehdään myös dokumenttielokuva, joka seuraa Monroen uraa aina Hanoi Rocksin vuosiin asti.

"Menetin rakkaan ystävän"

Monroe alias Matti Fagerholm oli Hanoi Rocksin laulusolisti 1980-luvulla, ja yhtye oli lähellä suurta kansainvälistä läpimurtoa. Vuonna 1984 kaikki romahti, kun yhtyeen rumpali Razzle (Nicholas Dingley) kuoli auto-onnettomuudessa. Monroelle raskainta oli bändikaverin, ei mahdollisen maailmantähteyden menetys.

– Oli huono tsägä, traaginen onnettomuus. Menetin rakkaan ystävän. Bändi oli koko elämä ja menetin sen.

Hanoi Rocksin tarina jatkui lopulta vielä 2000-luvun alkuvuosina, kun Monroe ja yhtyeen kitaristi Andy McCoy (Antti Hulkko) tutustuivat uudelleen. Vuonna 2009 yhtye kuitenkin laittoi lopullisesti soittimet naulaan. Monroen mukaan lopettaminen johtui yksinkertaisesti siitä, että yhdessä soittaminen ei enää ollut "nastaa".

Intohimo musiikkiin ja spontaani tekeminen ovat olleet Monroelle tärkeämpiä kuin menestyksen jahtaaminen hinnalla millä hyvänsä. Miehen mukaan hänen toinen soololevynsä Not Fakin' It olisi voinut myydä miljoonia, mutta menestys kaatui kiistaan levy-yhtiön kanssa. Yhtiö mainosti, että Monroe on "aivot Hanoi Rocksin takana". Se ei miehelle käynyt, ja riidan jälkeen levy-yhtiö lopetti koko albumin markkinoinnin.

– Ne tappoi koko levyn, antoi sen kuolla. Siinä vaiheessa kelasin, että oon sitten vähän vähemmän tunnettu. Ei se mua haittaa niin kauan, kunhan on kunniallinen ura.

Ylikaupallisuus korpeaa

Musiikkiteollisuus on mullistunut Monroen uran aikana. Levyt eivät enää myy samaan malliin kuin ennen. Monroeta harmittaa se, että kaikki nykyesiintyjät eivät hänen mielestään osaa soittaa tai laulaa, vaan viat korjaillaan tietotekniikalla. Eniten rock-konkaria korpeaa musiikin kaupallistuminen, joka tekee musiikista tylsää.

– Bisnes on ottanut musiikin tekemisessä valtaa niin paljon, että se vaikuttaa laatuun. Mun mielestä luovuutta ja erilaisuutta on vähemmän. Monet yrittää tehdä samaa tyyliä, koska ne ajattelee, että tämä on se, mikä nyt myy.

Itse Monroe aikoo pysyä esiintymislavoilla vielä pitkään. Soittaminen tuo elannon, on hauskaa ja jopa hyödyllistä.

– Rakastan esiintyä, se on parasta voimistelua. On pakko pysyä kondiksessa – en anna koskaan itteni mennä niin rapakuntoon, etten voisi tehdä mitä teen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Michael Monroe, 54: "Olen onnellisempi kuin koskaan aiemmin"