Michel Lethiec, Sinfonia Finlandia Jyväskylä, Patrick Gallois - Gershwin - Borgy and Bess Suite

MICHEL LETHIEC, SINFONIA FINLANDIA JYVÄSKYLÄ, PATRICK GALLOIS
Gershwin: Borgy and Bess Suite
Naxos
Originaalikokoisen Gershwin-orkesterin soundiin tottuneena Jyväskylä Sinfonian uusimman levyn parissa joutuu ensin kalibroimaan kuulokuvaa. Ilman Michel Lethiecin heittäytyvää ja taipuisaa klarinettiosuutta Franck Villardin pelkille jousille laatimien sovitusten imuun pääseminen veisi pitempään.

Villard on halunnut olla uskollinen alkuperäisille soinnuille ja sävyille. Pianokonsertto ja Amerikkalainen Parsiisissa ovat mukana edustavin osin. Porgy ja Bess -sarjaan sisältyy tietenkin katkelmana myös Summertime muiden tunnistettavien teemojen joukossa. Poiminnat ja soolo-osuuksien siirto klarinetille toimivat. Jousisto ja Patrick Gallois pyrkivät parhaimpaansa, tosin hieman swingimpää fraseerausta ja rytmisten jaksojen yhtenäisempää otetta välillä toivookin.

Naxos-insinöörien mikitys- ja miksausratkaisuja hieman kummeksun. Kuulokulma on kuin klarinetin kellon eteen asetetun mikrofonin päällä kököttävän kärpäsen. Koituvaa pientä doppler-ilmiötä pitää ensin kiintoisana, mutta ei enää kuulokekuuntelussa. Välillä tulee hieman hutera olo, kun pyöritysliikkeellä eläytyvän Lethiecin klarinettisoolo keinahtelee paikoin korvasta toiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.