Miehen työ kahmi 11 Jussi-ehdokkuutta

Aleksi Salmenperän elokuva Miehen työ kahmi eniten Jussi-ehdokkuuksia vuonna 2007 ilmestyneistä pitkistä kotimaisista elokuvista. Miehen työ on ehdolla 11 kategoriassa. Se tavoittelee muun muassa parhaan elokuvan, ohjaajan, miespääosan ja käsikirjoituksen Jusseja.

Myös Petri Kotwican Musta jää pärjäsi ehdokasasettelussa yhdeksän kategorian saalillaan. Lauri Törhösen ohjaama Raja 1918 nappasi viisi ehdokkuutta ja JP Siilin Ganes sekä Åke Lindmanin Tali-Ihantala 1944 molemmat neljä.

Esimerkiksi viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva, Juha Wuolijoen ohjaama Joulutarina, sai sen sijaan vain yhden ehdokkuuden. Se tuli kuvauksesta, josta pystiä tavoittelee Mika Orasmaa.

Viime vuoden parhaaksi elokuvaksi ovat ehdolla Miehen työn lisäksi Musta jää ja Tali-Ihantala 1944. Ohjaajan tunnustuksesta mittelevät Salmenperän lisäksi JP Siili elokuvasta Ganes ja Mustan jään ohjannut Petri Kotwica.

Miespääosaehdokkaat ovat Eero Milonoff Ganesista, Tommi Korpela Miehen työstä ja Martin Bahne Raja 1918:sta. Naispääosasta kilpailee tällä kertaa vain kaksi elokuvaa: Musta jää, josta ehdolla ovat sekä Outi Mäenpää että Ria Kataja, sekä Sooloilua ja Saija Lentonen.

Elokuva-alan yhdistys Filmiaura julkisti ehdokkaat keskiviikkona. Voittajat laakeroidaan Jussi-gaalassa 3. helmikuuta. Nelonen välittää tilaisuuden samana iltana televisiossa.

Filmiaura ry:n noin 240 jäsentä toimivat eri tehtävissä elokuva-alalla.

Ei dokumentti-Jussia

Närää herätti heti tuoreeltaan Filmiauran päätös olla jakamatta dokumentti-Jussia, koska viime vuonna elokuvateatterilevityksessä olleet dokumentit eivät täytä ehdokkuudelle asetettuja esitysformaattien teknisiä kriteereitä.

Elokuvateattereiden tarjonnassa oli viisi dokumenttia: Ari Matikaisen Yhden tähden hotelli, Taru Mäkelän Saalis, Heikki Kossin Family Meeting, Rostislav Aallon Ota minut syliin ja Visa Koiso-Kanttilan Talvinen matka. Niistä kolmen esitysformaattina oli joku muu kuin filmikopio.

- Dokumenttielokuvissa filmille kuvaaminen ja filmikopiolta esittäminen on erittäin harvinaista. (...) Muistutamme vielä, että myös suomalaisia fiktioita kuvataan videolle, eikä elokuvia ole tähän mennessä suljettu kuvausformaatin takia Jussi-ehdokkuudesta pois, huomauttavat Dokumenttikilta, Suomen elokuvaohjaajaliitto ja Suomen elokuva- ja videotyöntekijäin liitto keskiviikkona lähettämässään vastineessa.

Esimerkiksi Aku Louhimiehen Paha maa (8 Jussia 2005) ja Valkoinen kaupunki (5 Jussia 2006) on kuvattu kokonaan videolle.

- Puhtaasti parhaaksi elokuvaksi jossain tietyssä kategoriassa kutsuminen on arveluttavaa jos samaan aikaan todelliset, sisällöllisesti korkeatasoiset ja suomalaiselle kulttuurille tärkeät elokuvat pudotetaan pois vain sen takia, että niiden tuotantokoneisto ei täytä tiettyjä teknisiä kriteereitä, vastineessa moititaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.