Koskettava tarina jatkosodasta – "Olen syytteenne suhteen aivan vilpitön!"

"Et usko rakas miten minulla on sinua ikävä, kaiken aikaa muistelen niitä kauniita iltoja, jotka yhdessä vietimme. Monet suudelmat poimin sinun huuliesi lomitse, muistathan ne vielä, oliko hetkemme ihania?"

Näin kirjoitti suomalainen sotilas Johannes itäkarjalaiselle Maikille jatkosodan vuosina. Mutta kolme kuukautta myöhemmin oli toinen ääni Johanneksella kellossa.

"Kuinka voitte mennä aivan suoraan viranomaisille minua sanomaan lapsenne isäksi. Voitteko tämän niin varmasti saada toteen. Olen syytteenne suhteen aivan vilpitön. Enhän teitä edes tunnekaan. -- Ette kai tiedä, että olen kaiken lisäksi aviomies ja kuuden lapsen isä, enkä rehellisenä sekaannu avion ulkopuolelle."

Suomi miehitti Neuvostoliitolle kuuluneen Itä-Karjalan syksyllä 1941, ja kolmen vuoden aikana suomalaisten sotilaiden ja alueen naisten kesken syntyi runsaasti suhteita.

Myös Johannes ja Maikki (nimet muutettu) olivat löytäneet toisensa. Mutta sitten Maikki tuli raskaaksi, ja Johannes säikähti. Kirjeet päätyivät sotilashallinnon lastenvalvojalle, jonka puoleen Maikki kääntyi lapsen saatuaan.

Maikin vauva kuoli, eikä Johanneksesta kuulunut enää mitään.

 

Miehitysalueen suhteista kerrotaan Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittajan Pauliina Salmisen tänään ilmestyvässä tietokirjassa Miehittäjän morsiamet – rakkautta ja petoksia jatkosodan Itä-Karjalassa (Atena).

Sotilaiden ja itäkarjalaisten naisten suhteista syntyi noin 500 aviotonta lasta. Heistä valtaosa jäi äitiensä kanssa Itä-Karjalaan, eikä heidän jatkostaan juuri tiedetä. Monet veteraanit ovat vaienneet salatuista suhteistaan.

Yhteisiin hetkiin liittyi paitsi rakkautta, myös hyväksikäyttöä, petoksia, raiskauksia ja abortteja.

Onnellisiakin tarinoita oli, niitä, joissa isä iloitsi tulevasta lapsesta. Kymmeniä avioliittojakin solmittiin.

Aiheesta lisää torstaina 25.4. Keskisuomalaisen kulttuurisivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.