Mies, joka ei osannut sanoa ei - Mikkelin kesäteatteri

KESÄTEATTERI

MIKKELIN KESÄTEATTERI

Mies, joka ei osannut sanoa ei

Esitys Naisvuorella 29.6.2011

Enpä muista koskaan aikaisemmin olleeni todistamassa vastaavaa: yleisö räjähtää aplodeihin jo näyttelijän astuessa estradille. Tällainen ihme tapahtui, kun Risto Kaskilahti pastori Aimo Niemen roolissa teki sisääntulon näyttämölle.

Ei yleisö väärässä ollut, kyllä Kaskilahti oli aplodinsa ansainnut. Jos kyynisellä kriitikolla oli ennakkokäsityksiä tv:stä (ja Helsingin Kaupunginteatterista) tutun taiteilijan suhteen, ne oli esityksen edetessä paras unohtaa. Kaskilahti on ammattilainen, jonka rooli rakentui mimiikan, gestiikan ja puheilmaisun ollessa prikulleen kohdallaan.

Taitavaa oli muukin rutinoituneista tekijöistä koostunut tekijäjoukko. Kun puheilmaisu kulkee, kun yhteennäyttelemistä ei tarvitse harjoitella, kun ohjaaja osaa välittää kokonaisnäkemyksensä työryhmälle, ei rytmiä tarvitse haeskella. Katsojalle jää ainoastaan nauttimisen vaiva.

Viihdyttävääkö? Paljon melua tyhjästä?

Jussi Kylätaskun alkuperäisteksti ei ehkä syleile maailmoja, mutta sen valttina on humaani lämpö. Kylätaskun ihmiset kompastelevat ja nousevat taas jaloilleen. Erehtyminen on inhimillistä. Milko Lehdon dramaturgia Mika Nuojuan ohjauksessa sai työryhmän puhaltamaan uuden vaihteen päälle. Vaihdot olivat nopeita, kohtaukset veivät esitystä eteenpäin. Ensimmäisen näytöksen hurja meno hiipui jälkimmäisen puoliskon aikana, mutta maaliin päästiin kunnialla.

Itse tarinahan on monelle tuttu hienosta Risto Jarvan elokuvasta. Aimo-pastori sekaantuu tahtomattaan jos jonkinlaiseen kommellukseen: on juoppoa maalaria ja maalarin pikkuvanha tytär, on lihakauppias Kake, jolle ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolen. Ja sitten on tietysti ompelijatar Milla, jolle Aimon sydän sykkii. Ihmissuhdekuvioiden keskellä kohtaavat luonnonsuojelijat ja edistyksen puuhamiehet.

Osansa onnistuneeseen toteutukseen antoi pukusuunnittelija-lavastaja Satu Vihavainen. Luovuus kukki kauniisti, kun saunovat rouvashenkilöt ja poliisikonstaapelin dobermanni kirmasivat näyttämöllä.

Lisäkiitos kuuluu väkijoukon sujuvasta kahvituksesta. Luvattu aikataulu piti! Myös käsiohjelma ilahdutti. Se oli informatiivinen ja asiallinen, mutta ei tylsä eikä yleisöä kosiskeleva.

Käsikirjoitus: Jussi Kylätasku. Dramatisointi: Milko Lehto. Ohjaus: Mika Nuojua. Pukusuunnittelu ja lavastus: Satu Vihavainen. Äänisuunnittelu ja teemamusiikit: Juha Tanskanen. Rooleissa: Risto Kaskilahti, Marjaana Viitanen, Vintte Viitanen, Sari Puumalainen, Leena Luostarinen, Sakari Pipatti, Janne Kyyhkynen, Marjo Häkkinen, Saara Kaskilahti, Kössi Kanto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.