Mieskuoro Alvar sai nimensä saunareissulla – Perustaja: Tulossa on isoja projekteja esimerkiksi Jyväskylä Sinfonian kanssa, mutta niistä ei sovi vielä hiiskua

Näistä marmoreista käytiin juuri ankara vääntö. Uusia täytyi, mutta samalla oli pitäydyttävä tiukasti vanhassa. Olemme saapuneet Jyväskylän Yliopiston päärakennuksen kuvankauniiseen aulaan, jonka välittömässä läheisyydessä on sekä perustettu että nimetty kaupunkimme rikkaan kuorotarjonnan uusin tulokas, Mieskuoro Alvar.

Hieman marmoriverhoilun tapainen tilanne on piakkoin edessä myös mieskuoromaailmassa, jossa suuret ikäluokat ovat pitäneet edelleen valtaa. Nousevaa polvea edustaa Mieskuoro Alvarin taiteellinen johtaja Niklas Taanila, joka on varttunut Turun tuomiokirkon poikakuoro Chorus Catherdralis Iuniorumin riveissä. Poikakuoron matkassa Taanila pääsi esiintymään Vatikaanissa sekä Notre Damen kuuluisassa kirkossa. Poikavuosien jälkeen kutsu kävi mieskuoro Naskaleihin sekä Eugaan ja moniin muihin mies- ja sekakokoonpanoihin.

Sydäntä lähellä on kuitenkin nimenomaan perinteikäs mieskuorosointi, joten Taanila päätti perustaa oman kuoron myös Jyväskylään.

–Täällä on paljon miehiä jotka laulavat. Yliopiston musiikkikasvattajista jokainen mies laulaa kaksi vuotta klassista laulua, mutta todella harva käyttää sitä mihinkään, ähkäisee Taanila.

Alvarin laulajista suuri osa onkin akateemisia laulajia, ja kipinä ryhmän perustamiseen syntyi musiikkikasvattajien juhlavuosijuhlista. Vuosi sitten kuoronjohtoa opiskellut Taanila sai raavittua kasaan yllättävän kovatasoisen ryhmän.

– Projektin jälkeen tuumimme Niklaksen kanssa, että miksi emme jatkaisi tältä pohjalta. Siitä eteenpäin olemme hakeneet soundia ja treenanneet syksyllä ja keväällä ahkerasti, kertaa Henri Karjalainen.

Karjalaisen rooli virallisesti vasta maaliskuun lopulla perustetussa kuoroyhdistyksessä on matalin basso ja varsinainen puuhamies.

– Alusta asti johtotähtenä on ollut, etten lähde yksin raahaamaan tätä porukkaa, naurahtaa Taanila.

Kuoron nimi on myös peräisin Karjalaiselta.

– Makustelin saunareissulla sanaa Alvar, joka loppuärrän ansiosta rullaa kielellä hyvin. Sitten vanhempani kysyivät tiedänkö mistä nimi Alvar tulee. Ta det allvar! Ottaa vakavasti! Ja siitähän tässä on kyse, nauraa Karjalainen sydämellisesti.

Seutukunnalla on vanhastaan kulttuuria ruotsin kielellä mieslauluryhmän nimeämiseen. Nyt ei kuitenkaan voida pahoin, vaan ollaan kunnianhimoisia.

– Haemme puhdasta ja dynaamista sointia kokoonpanollemme ja treenaamme määrätietoisesti.

Ohjelmisto rakentuu pitkälti perinteiden päälle, mutta kuoro hakee myös uutta ja tuoretta ääntä mieskuoromusiikille.

– Tulossa on isompiakin projekteja, esimerkiksi Jyväskylä Sinfonian kanssa, mutta niistä emme saa vielä puhua enempää, hymyilee Taanila.

Kokoonpano on tietoisesti pyritty pitämään kamarikuoron mitoissa

– Tällöin sointi on hallitumpi kuin suurkuoroilla, kuvailee Taanila taiteellista visiotaan.

Karjalainen lisää:

– Mukaan mahtuisi täpärästi vielä muutama laulaja!

Mieskuoro Alvar konsertoi Taulumäellä 27.4. noin tunnin kestävällä konsertilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .