Miesten vuoro

MIESTEN VUORO
Dokumenttielokuva on tarjonnut viime aikoina suomalaisille miehille useita tilaisuuksia tuntojensa purkamiseen. Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro on kolmas tänä vuonna ensi-iltansa saanut kotimainen dokumentti, jossa mies pääsee ääneen. Sitä ennen miesten ajatuksia on päästy kuulemaan Visa Koiso-Kanttilan Miehen kuvassa ja Mika Ronkaisen elokuvassa Freetime Machos.

Terapeuttinen sauna

Miesten vuoron konsepti saattaa epäilyttää aluksi. Voisiko olla mitään kliseisempää kuin suomalaismiehet saunomassa ja turisemassa keskenään? Pian kuitenkin valkenee, että juuri tutussa ja leppoisassa saunassa mies pystyy vapautumaan ja avautumaan. Saunan rentouttavassa lämmössä mieli rauhoittuu, ajatukset alkavat virrata ja ihminen on vastaanottavainen. Muodollisuudet jäävät.

Asetelma kääntyy siis edukseen. Aivan samoinhan naisten vuorossa naiset avautuvat toisilleen. "Miesten vuoro" viittaakin siihen, että on aika purkaa stereotyyppejä, että myös mies osaa puhua tunteistaan, kunhan hänelle vain annetaan siihen tilaisuus.

Jotkut puhuvat harkiten ja taitavasti, toiset kömpelösti. Tärkeintä on, että joku kuuntelee ja painolasti kevenee. Tukea ja ymmärrystä löytyy.

Paljaimmillaan

Berghäll ja Hotakainen ovat löytäneet elokuvaansa monenlaisia miehiä: perheenisiä, sotilaita, duunareita, kullankaivajia, sotaveteraaneja ja kodittomia. Monen kohdalla ajatukset palaavat ikäviin ja vaiettuihin asioihin. Kuolema ja ero nousevat esiin toistuvasti.

Vaikuttaa siltä, että jotkut ovat odottaneet tilaisuutta päästä puhumaan ja alkuun päästyään puhetta tulee vuolaasti. Monet puhuvat hämmästyttävän avoimesti. Jotkut tiivistävät käytännössä koko elämänsä puheenvuoroonsa. Ohjaajat ovat pystyneet rakentamaan luottamuksellisen ilmapiirin, jossa kameran läsnäolo ei ole häirinnyt.

Kertomus lapsen kuolemasta on yksi elokuvan pakahduttavimpia hetkiä ja lapsen syntymän kertaaminen taas riemullisimpia. Läheisten ihmisten ja rakkauden tarve ovat asioita, jotka askarruttavat miehiä kaikkein eniten iästä ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Jottei tunteiden vyöry kävisi sietämättömäksi, väliin leikataan suomalaisia maisemakuvia musiikin säestämiksi välikuviksi. On arkkityyppisiä maisemia, metsää, tuntureita, vesistöjä, peltoa, tunnelmallisesti kuvattuna, mutta myös kaupunki- ja teollisuusmaisemia. Kevennyksenä toimivat myös kuvat omaperäisistä saunaratkaisuista. Tästä ei huumori voi suomalaisemmaksi muuttua.

Eikö tämä viimeistään ole kliseistä? Ehkä hieman, mutta kuvat myös sitovat nämä henkilöt ja heidän mielenmaisemansa maantieteellisiin paikkoihin. Tunteen tasolla samastumispintaa löytyy taatusti myös ulkomaalaisille katsojille.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen. Tyylilaji: draama / dokumentti (S).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.