Mika Mölsä - Prosenttijengit

MIKA MÖLSÄ Prosenttijengit. Moottoripyöräkerhot ja järjestäytynyt rikollisuus Suomessa.

Johnny Kniga 2009. 330 s. Hell's Angels, Bandidos, Cannonballs, Natural Born Killers, Roques Gallery... Rikosuutisissa vilahteli vuosituhannen vaihteen tienoilla ulkomaankielisiä moottoripyöräjengien nimiä, jotka hetkahduttivat iltapäivälehtien tavallisia lukijoita vähän. Kiinnostus kohosi, kun nahkaliiviset karvaturvat tappoivat toisiaan, kuten kävi ensin Helsingissä ja sitten Lahdessa jo aiemmin huomiota herättäneen oikeudenkäynnin tauolla.

Nykyään Ilta-Sanomissa työskentelevä erikoistoimittaja Mika Mölsä seurasi prosenttijengien kasvua, tekoja, rikoksia ja yhteiskunnan vastaiskuja ilmiön alusta alkaen. Hän toteaa kirjassaan, jota voi lukea lähihistoriana, sosiologiana ja rikostarinoina, että pohjoisamerikkalaiseen tapaan järjestäytyneiden moottoripyöräjengien synty Suomessa oli 1990-luvun taitetta seuranneen taloudellisen myllerryksen ja laman seurausta.

Yhdysvalloissa Harley Davidsonilla ajelevien vapaiden kaverien yhteisö syntyi heti toisen maailmansodan kotiuttamisten jälkeen. Toinen kova porukka, Bandidos, oli Vietnamin sodan seuraus. Kun turhautuneet, vielä voimakkaat nuoret miehet valitsivat elämäntavakseen vapauden yhteiskunnan ulkopuolella, he joutuivat rahoittamaan aatteen toteuttamisen rikosten avulla.

Suomessa samanlainen joukkoilmiö oli nähty 1800-luvun Pohjanmaalla, kun maata ei riittänyt kaikille. Aivoitus surkean yhteiskunnan almujen korvaamisesta vapauden lauluilla oli historiallinen taantuma, regressio, paluu klaanien ja heimojen yhteisöihin.

Mutta sama ratkaisu kelpasi itseään muita parempina pitäville, yhteiskunnasta ja valtiovallasta tarpeekseen saaneille nuorukaisille vielä sata vuotta myöhemmin. Häjyt palasivat vinkkeli- ja pannupäämoottoreiden jytistessä suurikokoisten Harley Davidson -moottoripyörien satuloiden alla. Pian paukkuivat sitten aseetkin.

Rikosjournalismia

Prosenttijengi-nimityksellä on historiallinen alkunsa, kun alkuperäiset Helvetin enkelit julistivat kuuluvansa siihen yhden prosentin joukkoon, joka ei sääntöjä kunnioita. Suomalaisten moottoripyöräjengiläisten historian keskeisimmäksi hahmoksi nousee Mika Mölsän kirjassa Marko Hirsma (1965-2001), voimamies ja kärsijä, ensin helvetin enkeli ja sitten bandiittien johtaja, joka käynnisti verisen jengisodan entisiä veljiään vastaan. Hänen kuolemansa oli väkivaltainen, tietenkin.

Mölsän teksti on sitä oikeaa rikosjournalismia, jossa tietoa etsitään viranomaisten lisäksi rikosten tekijöiltä, uhreilta ja taustoista. Harrikkajengit ovat outo ilmiö, joka muuttuu kokeneen rikosreportterin tutkimusten jäljiltä ymmärrettäväksi kehitykseksi. Rikolliset ovat ihmisiä, joiden harhojakin kannattaa kuunnella. Tekojen seuraamusten punnitseminen on sitä käytännöllistä sosiologiaa, jonka avulla meidän lälläreiden yhteiskunta voi punnita päätöksiään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.