Mika Vainio – Kilo

Muutama vuosi sitten hajonneen Pan Sonicin toinen osapuoli Mika Vainio jatkaa sen parissa minkä parhaiten osaa. Kilossa kuuluu kaikuja Pan Sonicin kokeellisesta konemusiikista. Miehen soolotuotannossa se edustaa aivan eri linjaa kuin viime vuonna ilmestynyt Magnetite, joka oli pelkkää haastavaa tumman täyteläistä äänimattoa. Haastava on Kilokin, vaikka siltä löytyy jopa muutama melodia, komppeja ja kolinaa. Vainion musiikin parissa ei edelleenkään tanssita, eikä se ole tarkoituskaan.

Kilo on sekoitus taideteknoa, industrialia, dronea ja noisea. Tempo on suurimman osan ajasta hidas, nopeimmillaankin laahustava. Kolkon äänimaiseman keskeltä löytyy kauneutta. Musiikki luo mielikuvia hylätystä ja ränsistyneestä tehdaskompleksista, jossa betonin välistä puskee kuitenkin yksinäinen voikukka.

Kilo on ehdottomasti tarkoitettu yksinään nautittavaksi. Parhaimmillaan se voisi olla kuulokkeilla kuunneltuna pimeässä mökissä kynttilänvalossa syysmyrskyn raivotessa ulkona. Kilon kolkon konejyrinän keskellä on myös luontoa, synkkiä vesiä ja ikivanhoja oman painonsa olla taipuvia havupuita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.