Mikko Porvali Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta

Mikko Porvali (s. 1980) on keskisuomalainen sotahistorioitsija ja rikostutkintaan erikoistunut poliisi. Hänellä on juuria rajantakaisessa Karjalassa. Sukuun kuuluu myös venäläisemigrantteja. Nämä yhteydet tulevat esille myös tositarinateoksessa Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta. Mukana onkin monenlaisia eri sota-aikojen ihmiskohtaloita.

Linkit Porvalin sukuun ja lähipiiriin tai kertomisen muu motivointi on selitetty kulloisenkin tarinan jälkeen. Porvali on saattanut kuulla tarinan joltakulta päähenkilön tunteneelta tai hän on pystynyt perehtymään siihen lähdeaineiston kautta. Vain hyvin harvoin hänellä on ollut mahdollisuus haastatella asianosaista.

Tällainen mahdollisuus osui kuitenkin kohdalle teoksen lähtötarinassa. Hyvinä ja pahoina päivinä kertoo Itä-Karjalaan joutuvasta muonituslotasta, jonka rakkaustarina alkaa epäromanttisesti rottajahdista.

Suoraviivaisen onnellisesti tai monimutkaisemmin polveilevien rakkaustarinoiden lisäksi teos kertoo myös niistä, joiden hautapaikka jäi luovutettuun Karjalaan tai jotka jäivät teille tietymättömille.

Teoksen kiinnostavimmat kohtalot liittyvät kulttuuriin.

Porvali valaisee säveltäjä Sam Sihvon, taiteilija Juri Repinin ja elokuvanäyttelijä Sirkka Sarin traagisia vaiheita perinpohjaisesti. Porvalin kirjoittajanura alkoikin aikoinaan Sam Sihvoa ja Jääkärin morsianta käsittelevästä jutusta, jonka hän oli tehnyt Keskisuomalaiseen. Muut teoksen musiikkiviitteet kattavat Miliza Korjuksen Warumin ja Unto Monosen Satumaan.

Porvali kirjaa tarinat vetävästi. Teoksen yleisilme on selkeä ja yhtenäinen, mutta asenteellisuus häiritsee. Linjanvedosta ei jää epäilystä. Tässä marssijärjestyksessä upseerit ja aateliset astelevat kaiken edelle. Työläistaustaisen naisen sovittavin piirre näyttääkin olevan se, että hänen kotinsa oli sentään hengeltään valkoinen.

Nimitarinassa AKS-henki saa kyllä sapiskaakin. Vanhoilla päivillään tarinan morsian kutsuu näet intomielisesti uhonnutta suursuomalaista pappissulhastaan ”sotahulluksi papiksi”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.