Miksi Alvar Aalto -mitalin reunassa on outo kolo? – Aalto-museon uusi näyttely esittelee kaikki mitalilla palkitut

Alvar Aallon suunnittelemassa Alvar Aalto -museossa kevään ajan esillä oleva näyttely esittelee Alvar Aallon suunnittelemalla Alvar Aalto -mitalilla palkitut 13 arkkitehtia tai arkkitehtiryhmää, joista ensimmäinen oli Alvar Aalto. Tärkeänä valintaperusteena on ollut se, että mitalilla palkittu on työllään jatkanut Alvar Aallon perintöä.

Se, että ensimmäisellä Aallon suunnittelemalla Aalto-mitalilla palkittiin Aalto, haiskahtaa kyllä jo vähää enemmän epäterveeltä.

Niin tai näin, Aalto-museon mitalinäyttelyssä saa nähdäkseen kuvia hämmentävän hienoista rakennuksista eri puolilta maailmaa, ja onpa esillä vuonna 1967 Aallolle myönnetty ensimmäinen mitalikin.

Sen reunassa on muuten painauma, ihan tarkoituksella.

Kävi nimittäin niin, että ensin Alvar Aalto teki mitalista mallin, plastoliinista. Seitsemänkymppisen Aallon kädet kuitenkin tärisivät siinä määrin, että viimeistelyyn hän kutsui avustajan, toimistossaan työskennelleen Heikki Hyytiäisen.

Hyytiäinen siloitteli varsin kuhmuisia reunoja. Kunnes lopputulos oli jo – liian siisti.

Aaltoa otti päästä.

”(--) ja hän sitten otti ja painoi peukalollaan voimakkaasti kolon reunaan ja sanoi: nyt se on valmis”, muistelee Hyytiäinen näyttelyyn kuuluvalla videolla.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .