Milk

MILK

Harvey Milk (1930-78) murhattiin San Franciscossa vuonna 1978 yhdessä kaupungin silloisen pormestarin George Mosconen kanssa. Murhaaja oli konservatiivi Dan White, Milkin kollega kaupunginvaltuustosta.

Gus van Santin ohjaama ensi-iltaelokuva Milk kertoo Harvey Milkin tarinan. Pääroolissa loistaa Sean Penn. Harvey Milk oli aikansa ensimmäinen julkihomo, joka valittiin San Franciscon kaupunginvaltuutetuksi. Elokuvassa Milkin tarinaa keritään 1970-luvn alkupuolelta lähtien. Tiiviistä käsikirjoituksesta vastaa Dustin Lance Black. Taustalla on vaikuttanut myös Rob Epsteinin Oscarilla aikoinaan kuorrutettu dokumentti The Times of Harvey Milk (1984), joka oli ansiokas näkökulma kohteeseensa.

Van Santin lähtökohta on tavallaan dokumentaarinen, sillä ohjaaja kuvaa Harvey Milkin vaiheita hartaudella. 48-vuotiaana Milk puhuu nauhalle kokemuksiaan ja näin alkaa elokuvan kuvitus.

Vuonna 1970 Milk päättää saada jotain merkittävää aikaan. Hän tapaa Scott Smithin ( James Franco) New Yorkissa ja yhdessä pari muuttaa San Franciscon Castro-alueelle avaten siellä kamerakaupan. Naapuriston ennakkoluulot sävyttävät parin elämää, mutta alueen kasvavalle homoyhteisölle Harvey Milkin esimerkki on kuitenkin innostava.

Milk lähtee mukaan politiikkaan ja sen myötä julkiseen elämään puhuen uudenlaisesta toivosta ihmisoikeuksien suhteen. Samalla hän saa myös voimakasta vasta-argumentointia osakseen.

Unkarilaisen Béla Tarrin tyyliltään fantastisia elokuvia ihaileva Gus van Sant on toteuttanut teoksensa perinteisen elämäkertaelokuvan ehdoin. Van Santin aiemmalle tuotannolle - muun muassa Drugstore Cowboy (1989), My Own Private Idaho (1991), Good Will Hunting (1998), Elephant (2003) ja Last Days (2005) - ominaiset kokeelliset elementit loistavat poissaolollaan.

Tällä kertaa niitä ei tarvita, vaan ohjaus kulkee klassisen turvallista mainstream-polkua. Milk-elokuvan lopputulos on tässä mielessä yllätyksetön, mutta ennen muuta harkittu ja viimeistelty, vahvojen näyttelijätöiden sävyttämä ja teemoiltaan hyvin ajankohtainen.

Sean Pennin ilmiömäinen muuntautumiskyky on keskeisesti esillä kaiken aikaa.

JARMO VALKOLA Käsikirjoitus: Dustin Lance Black. Ohjaus: Gus van Sant. Rooleissa: Sean Penn, Josh Brolin, James Franco, Emile Hirsch. Tyylilaji: draama (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.