Milla Ollikainen – Veripailakat

Milla Ollikaisen esikoisdekkari Veripailakat voitti Liken ja Suomen dekkariseuran Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun viime vuonna. Dekkari viittaa jo nimellään Lappiin. Yksi teoksessa häivähtävistä sivuhahmoista vertaa pohjoisen miestä ohimennen ja kitkerästi kesyttämättömään mutta kuohittuun poroon.

Vuonna 1974 syntynyt, nykyään Sammattiin sijautunut Ollikainen on asunut Kolarissa ja työskennellyt siellä päätoimittajana. Veripailakat sijoittuukin osittain Ylläksen hiihtokeskuksen maisemiin, osittain lehtimaailmaan.

Hiihtokeskuksessa tapahtuu kaksi murhaa. Tekijän ja motiivin jahtaamisen rinnalle tulee nyt myös iltapäivälehden toimittajien keskinäinen kilpailu ja oman edun petaaminen. Se, joka ehtii paikalle ensin, ei välttämättä korjaa pottia.

Pelkistetyn toteavasti Ollikainen osoittaa, että toisen kuolema on toisen leipä: ”Jos ei al-Qaida lennä stadionin torniin niin sulla on kuusi sivua.” Ensimmäinen uhri on miljonäärin poika ja sellaisena skuuppikamaa. Toinen, henkilökuntaan kuuluva, saa kuolla hiljaisemmin.

Keskushenkilöksi ja perustarinan kuljettajahahmoksi nousee aloitteleva freelancekuvaaja Krisse, jonka alkoholiongelma on kuvattu kaikkine lieveilmiöineen ja seurauksineen, syövereitä loiventamatta. Iltapäivälehdessä parempaa asemaa janoava Eerika on kuvattu ensisijaisesti toimittajuutensa kautta.

Tämän kaksikon rinnalla poliisit ovat taustahahmoja, mutta nuoremman konstaapelin innokkuus vahvistaa dekkarin keskeistä, jo prologissa esiintyvää ajatusta siitä, että karmaisevuus tuottaa sivulliselle myös salattua mielihyvää.

Vaateliaan rakenteen hallinta ja mielenliikkeiden tarkka erittely ovat Veripailakoiden valtteja. Paikallishistoria tulee mukaan askel kerrallaan, ja tämä matkanteko on ratkaisevin.

Pohjoisen murre, sota-aika, kansanperinne verenseisautussanoineen ja fanaattiseksi sävytetty kristillinen retoriikka ovat odotuksenmukaisia, mutta ne eivät jää kliseiksi. Niillä on osansa tässä hitaassa mutta tiiviiksi rakentuvassa palapelissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.