Millainen taiteen temmellys syntyy, kun ammattilaiset ja ITE-taiteilijat ovat samassa näyttelyssä? – Galleria Kävyn Ilmanpieli 3 löytää erilaisuuden jännitteistä kumpuavan tasapainon

Millainen taiteen temmellys syntyy, kun ammatti- ja ITE-taiteilijoita kootaan samaan näyttelyyn? Outi Markkasella oli varmasti vaikeuksia löytää punaista lankaa, kun hän kuratoi 13:n kovin erilaista ilmaisua käyttävän taiteilijan Ilmanpieli 3 -näyttelyä Galleria Kävyssä.

Horjuu ja huojuu, mutta ei kaadu: hän onnistui löytämään erilaisuuden jännitteistä kumpuavan tasapainon.

– Kutsuin mukaan tuntemiani tekijöitä niin ammattipiireistä kuin ITE-taiteesta. Mielestäni teokset ja tekijät sopivat hyvin yhteen eikä näyttely ole sillisalaatti, Markkanen itse luonnehtii.

– Yhteinen nimittäjä näillä ammattilaisilla ja ITE-taiteen tekijöillä on sama intohimo tekemiseen ja ilmaisun omaperäisyys.

 

Taidemaalari ja permormanssi taiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskolan värikylläiset maalaukset näyttelyvintille kulkevien rappusten yläpäässä ovat vasta lievää esimakua, mitä näyttelyssä tuleman pitää.

Kun astuu sisään huoneeseen, katse kiinnittyy Pauliina Turakka Purhosen kookkaaseen tekstiiliveistokseen Paimen. Siinä paljasrintainen nainen pitää sylissään karitsaa. Valmiina imettämään vai pitää muuten vain huolta? Ehkä sittenkin vertauskuva, kuinka Äiti maan pitäisi huolehtia paremmin eläimistä ja luonnosta.

 

Vaihtelevan tasoinen, mutta tinkimättömän omaperäinen näyttely sisältä huumoria, poliittista satiiria ja hauskoja oivalluksia. Heikki Morgan Hämäläisen tilateoksessa Siunailevassa Seniilissä lastenrattaiden häkistä katsoo vanhan miehen pää – kannanotto vanhusten hoidon tilasta.

Anna Wildrosen teoksissa seikkailevat Trump ja Putin, eräässä niistä aasilla on Trumpin kasvot ja häntä ohjaa virnuileva Putin.

Vaikuttava on myös Eeva Kuuselan maalaus Suuri johtaja ja kovat kenraalit. Siinä Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pitää sylissään Trumpin muotokuvaa, rinnallaan lapsihahmoisten kovanaamaisten kenraalien armeija.

 

 

Mauri Korhosella on monta oivaltavaa teosta, mutta suomalaista mielenmaisemaa parhaiten sytyttää vanhaan ruosteiseen lumikolan kuuppaan maalattu Kolarin juhannus. Vahvan puna-keltasävyissä maisemassa voi nähdä ilta-auringossa kylpevän järvimetsämaiseman ohikiitävine joutsenineen.

 

 

Kun näyttelyyn syventyy ajan kanssa, sieltä löytyy muutakin mielenkiintoista, kuten Riittä Järvelän rakukeraamiset Naiset, Susanna Koskimäen Kuumailmapallot, Esa Leppäsen naivistiset hassuttelut ja Sakari Kauppisen värikylläiset kasvit.

Vahva näkemys yhdistää tätä samanhenkistä taiteilijajoukkoa: minä teen ite, mitä mietin ite, minä päätän ite, olen rohkea, minua ei ulkopuolelta ohjata.

Näinhän se taiteessa pitääkin mennä.

 

Ilmanpieli 3, Galleria Käpy Konnevesi, Kauppatie 68, Konnevesi. Avoinna heinäkuussa ke–pe 11–17, la–su 11–15. Elokuussa to–su 12–18.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .