Minja Revonkorpi - Lapsenmieli

Näyttelyt

Minja Revonkorpi

Lapsenmieli

Galleria Beckerissä

27.4.2011 saakka

Lapsuus on ajanjakso, johon tyypillisesti liitetään voimakkaita ihanteellisia määritteitä kuten viattomuus, onnellisuus ja iloisuus. Tällaisessa yksinkertaistamisessa unohdetaan kuitenkin usein se kolikon nurja tai piilotettu puoli, joka on osa ihmiselämää ikäkaudesta riippumatta. Monet nykytaiteilijat ovat halunneet tarkastella lapsuutta juuri ihanteen ja todellisuuden ristiriitojen kautta. Aina ole kesä eikä lapsen mieli puhdas ja viaton.

Jyväskyläläisen kuvataiteilijan Minja Revonkorven näyttelyssä Galleria Beckerissä ristiriitaa on korostettu tekniikkavalintojen avulla. Näyttelyn teokset ovat maalauksia, esinekoosteita ja installaatioita. Maalauksissa muistot ja havainnot ovat suurelta osin positiivisesti latautuneita ja ihanteellisia. Lapsuus on tuotu esiin leikkinä ja ihmetyksenä, kykynä eläytyä. Vaikka sairaudet taikka maailmanlaajuiset uhkakuvat voivatkin tilapäisesti synkistää lapsuuden onnea, ne eivät silti muserra lumoutuneita kaunosieluja.

Maalauksista The Queen of the bunnies on monitulkintaisin. Pienen tytön pupumaailman vaaleanpunaisuus rikkoutuu kasvojen varjoiseen epämääräisyyteen. Maalauksen alapuolella teokseen kuuluvat puput ovat lähinnä aggressiivisia ja ahdistavia. Mieleen nousee Akseli Gallen-Kallelan Viettelijättären tuhruinen olemus. Aikuisen tarpeiksi seksualisoitu lapsuus on yksi vahvimmin piilotetuista lapsuuden teemoista.

The Queen of the bunnies toimii siltana maalauksista esineteoksiin sekä viattomuudesta synkempään todellisuuteen. Installaatioissa ja esinekoosteissa lapsi itse loistaa poissaolollaan, vain lapsuuteen liittyvät esineet ja asiat ovat esillä ja usein aikuisuuden kautta tulkittuna.

Pienen tanssijan ballerinanpuvun rintamukseen on kirjailtu "TREENIT 7 x vko" ja teoksen nimenä on Kunnianhimo. Leikin suhde todellisuuteen, se, onko leikki loppujenlopuksi vain treeniä aikuista elämää varten, on keskeisesti esillä Revonkorven muissakin installaatioissa ja esinekoosteissa. Tarvitaanko leikkiin valmiiksi maalattuja hyppyruutuja tai supertreenejä?

Onneksi lapsi on useimmiten itsenäisesti luova ja piirtää mollalle silmät kiinni, jos haluaa sen oikeasti nukkuvan.

ELINA PURANEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.