Modernia naiskuvaa yli 400 vuotta sitten

Elina Mustonen esittää Kuokkalan kirkossa Shakespearen näytelmien naishahmojen monologeja.

Renessanssiaikaan käytettin ilmaisua ’’I heard a play’’ (kuulin näytelmän). Silloin kaikki piti ilmaista tekstissä, sillä lavasteita ei ollut paljon. Shakespearen tekstit ovatkin todella ilmaisuvoimaisia, sanoo cembalisti tohtori Elina Mustonen.

Mustonen esiintyy tänään lauantaina Kuokkalan kirkossa. Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin on näyttämöllinen teos, jossa Mustonen esittää William Shakespearen näytelmien naishahmojen monologeja ja soittaa Shakespearen aikakauden musiikkia pienellä cembalon sukulaissoittimella virginaalilla.

– Suhteeni Shakespeareen on lämmin ja ihaileva, tutustuin jo pienenä tyttönä hänen näytelmiinsä.

Millaisia hahmoja ja monologeja Mustonen sitten tuo lavalle? Teoksen nimi Her Infinite Variety, kertoo paljon.

Monologeja on valittu niin Shakespearen tragedioista (Macbeth, Hamlet, Romeo ja Julia) kuin myös komedioista (Loppiaisaatto, Kesäyön uni) ja historiallisista näytelmistä (Henrik V, Kuningas Juhana).

– Shakespearen naiskuva on aikaansa nähden hämmentävän monipuolinen. Miten yli 400 vuotta sitten elänyt englantilainen mies on voinut kirjoittaa tekstiä, johon tämän päivän suomalainen nainen voi samaistua niin hyvin?

Esimerkiksi eräässä Othello-näytelmän kohtauksessa palvelijahahmo Emilia pitää puheenvuoron, jossa toteaa naisilla olevan samanlaiset tunteet ja oikeutukset teoilleen kuin miehilläkin.

– Esityksessäni kuullaan esimerkiksi rakastunutta, hääyötään odottavaa nuorta naista Juliaa ja äitiä, jolta oma poika on viety pois, kuten Constancelta Kuningas Juhana -näytelmässä. Mutta mukana on myös huumorin pilkahduksia.

Toisaalta monologit esittelevät myös julmia hahmoja.

– Vaikeimmalta tuntui opetella Lady MacBethin vuorosanoja. Ainoa syy, jonka sille keksin oli hahmon järkyttävyys. Usein Lady Macbethiä pidetään jopa Macbethiä kauhistuttavampana, koska hän on nainen – naisen aggressiivisuus nähdään miehen aggressiivisuutta pahempana, Mustonen sanoo.

Mustonen tulkitsee esityksessä musiikkia Shakespearen ajan säveltäjiltä, muun muassa John Dowlandilta, William Byrdilta ja Giovanni Picchiltä. Dramaturgisen kokonaisuuden suunnittelusta vastaavat Mustosen lisäksi kirjallisuuden tutkija Nely Keinänen sekä ohjaaja Johanna Freundlich.

– Renessanssissa kiehtoo sen uskomaton kauneus ja kulttuurin arvostus, mutta toisaalta myös sen käsittämätön kauheus. Samat hallitsijat, jotka palvoivat kauneutta olivat myös hyvin julmia. Shakespearen näytelmät kertovat omasta ajastaan, mutta hän tavoittaa myös jotain hyvin yleispätevää ja ajatonta ihmisluonnosta.

Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin tänään lauantaina kello 20 Kuokkalan kirkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.