Mons Kallentoft Viides vuodenaika Suom. Laura Beck. WSOY 2014. 496 s.

Mons Kallentoftin Malin Fors -dekkarisarja on edennyt viidenteen osaan. Sydäntalven uhrista alkanut omaperäinen kerrontatyyli pakottaa ahmimaan kirjan pikavauhtia.

Kallentoft kirjoittaa huohottaen, hermot pinnalla. Kappaleessa voi olla vaikka vain yksi lause tai sana kuin erityisen raskas sydämen lyönti. Näkökulmat vaihtuvat nopeasti, ja kertojiksi pääsevät myös jo kuolleet uhrit, jotka lähettävät rikostutkija Malin Forsille neuvoja tuonpuoleisesta.

Malin Fors on kirjasarjan kuluessa muuttunut tequilaa himoitsevasta yksinhuoltajaäidistä raitistuneeksi alkoholistiksi, jonka Tove-tytär on jo opiskelemassa sisäoppilaitoksessa. Malin itse seurustelee lääkäri Peter Hamsen kanssa, joka haluaisi lapsen Malinin kanssa.

Malinin epävarmuuden tunteita rikkaiden parissa väläytellään moneen otteeseen, mutta rikollisia hän ei kumarra, oli epäilty kuinka isokenkäinen tahansa.

Viides vuodenaika keskittyy kirjasarjassa aiemmin esiintyneen Maria Murvallin tapauksen selvittämiseen.

Murvall löydettiin metsästä harhailemasta raa’asti pahoinpideltynä ja raiskattuna, puhekyvyttömäksi mykistyneenä. Samaan tilaan joutuneita tai kuolleita naisia alkaa löytyä ympäri Ruotsia. Tarvitaan Malinin intohimoinen suhde työhönsä ja leppymätön viha syyllisiä kohtaan, että kertaalleen tuloksettomina lopetetut tutkinnat alkavat tuottaa tulosta.

Kallentoftin tätä kirjaa suurempi tehtävä on näyttää, kuinka naiset joutuvat kamppailemaan kieroutunutta miehisyyttä ja kaiken ylittävää miehistä himoa vastaan kaikkialla, niin Kongossa, Afganistanissa kuin turvalliseksi koetussa Ruotsissakin. Kyse on vallasta ja vallanhimosta, alistamisesta ja sadismista.

Kallentoftin kirja on paikoitellen ahdistavaa luettavaa paitsi kidutuskuvausten vuoksi, myös siksi, että hän pohjustaa tilanteen näyttävän maailmassa lähes luonnonlailta: ”Kuin itse luonto olisi halunnut pahoinpidellä heidät.” Kirjan rikollisilla on mielestään rahan ja fyysisen ylivoiman suoma oikeus kidnapata, ostaa, raiskata ja tappaa.

Kallentoft pistää Malin Forsin olemaan eri mieltä kuin rikolliset. Mutta tästä taistelusta hän ei selviä ilman omaa uhrausta.