Monsterit-yliopisto

Parhaat lastenelokuvat tempaisevat mukaansa myös aikuisenkin silloin kun tarina on tarpeeksi hyvä ja hahmoissa tarttumapintaa. 3D-elokuva Monsterit-yliopisto (Monsters University) ei aivan yllä tähän sarjaan, vaikka se yrittää suorastaan raivokkaasti olla hassu ja hauska.

Tarina kertoo kuinka vihreä yksisilmäinen pallero Masi Pallopää ja turkoosi karvaturri Tarmo Karvanen ystävystyvät heidän opiskellessaan hirviöiden omassa opinahjossa. Tämä on siis taustaa Monsterit Oy:n (2001) tapahtumille.

Pallopään ongelma on, ettei hän ole kenenkään mielestä pelottava. Silti hän on päättänyt voittaa koulun kammotuskilpailun.

Kilpailu on kuitenkin joukkuepeliä ja Pallopään joukkueeseen valikoituvat kaikkein säälittävimmät hirviöt, kuten viisisilmäinen Toni Töppö. Epäluotettavasta Karvasestakin on vain haittaa.

Kammotuskilpailuun keskittyvä tarina etenee tasapaksusti. Vasta loppuratkaisu tuo yllätyksen.

Pixar-Studioiden laadukas jälki on nähtävissä. Värit ovat upeita ja vaikutelma hätkähdyttävän realistinen. Tästä seikkailusta puuttuu kuitenkin se maaginen ulottuvuus, joka tekee parhaista Pixar-animaatioista, kuten Toy Story -elokuvista, niin mieleenpainuvia.

Elokuva ei kirvoittanut ennakkonäytöksen yleisössä juurikaan nauruja. Osalle pikkuväestä kokemus oli kuitenkin hyvin jännittävä.

Lopuksi on vielä kysyttävä, miksi jo lastenelokuvissa keskeiset roolit varataan poikahahmoille ja tytöille lankeavat tyypilliset cheerleader-osat?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.