Morten Ramsland - Koiranpää

MORTEN RAMSLAND Koiranpää Suom. Katriina Savolainen. Tammi 2007, 383 s.

Huhtikuussa 1940 Saksa hyökkää Norjaan. Miehitys varmistaa malmikuljetukset Kiirunasta, tosin maan kauppalaivasto päätyy liittoutuneille, ja aluksia käytetään saattueissa Atlantilla.

Se on historiallinen lähtökohta Morten Ramslandin romaanille. Muu on tarinoiden kertomista. Niistä ei yksikään käsittele valtiollista tasoa vaan surkuhupaisaa inhimillisyyttä. Alkutilanteesta huolimatta kirja on kovin epäpoliittinen.

Huithapeli insinööri varastaa Bergenissä saksalaisilta puutavaraa, myy sen takaisin miehittäjille, jää kiinni ja joutuu keskitysleiriin. Sieltä hän pakenee, jää taas kiinni mutta palaa sodan loppuvaiheessa kreivi Bernadotten avustusoperaation turvin sotasankarina Norjaan. Niin alkaa sukutarina, joka kattaa tapahtumia neljässä polvessa.

Koiranpäässä on reilut parikymmentä toimivaa henkilöä, ja heille jokaiselle Ramsland kehittää oman tarinansa - melkoinen saavutus sinänsä. Juonenpätkissä on sekä yhtymäkohtia että eroja; ne lomittuvat toisiinsa aikaleikkauksin, painopiste siirtyy hahmosta toiseen.

Kaikki suvun jäsenet ovat suttuisia surkimuksia, jotka tekevät alati vääriä ratkaisuja. Varustaja menettää aluksensa ja ajautuu kurjuuteen. Laivanrakennusinsinööri intoutuu kubismista, piirtää kubistisia laivoja, saa potkut ja rupeaa juomaan. Viehättävät tytöt vanhenevat, joku miehistä pakenee merille, toinen muuttaa kaupungista toiseen ja lopulta Tanskaan.

Romaanin tapahtumat kuvottavat enemmän kuin huvittavat: toverit yrittävät pienentää pikkupojan hörökorvia sullomalla niihin viemäristä mutaa, ja pian poika puetaan eräänlaiseen pakkopaitaan, jotta ei enää tuhrisi itseään.

Rujoista yksityiskohdista syntyy omanlainen lukukelpoinen kokonaisuus, jossa yhdistävänä punaisena lankana on toteamus, että voi meitä ihmisressukoita. Tuhkasta olemme syntyneet, tähtiin kurotamme, mutta puolitiehen se nousu tuppaa jäämään.

PENTTI PESÄ

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.