Mr. Turner

Mestariohjaaja Mike Leigh tunnetaan elämänmakuisista työläis- ja ihmissuhdedraamoistaan. Verkkaiset, taitavalla näyttelijäntyöllä ladatut elokuvat ovat arkirealismissaan hyvin vangitsevia, mutta myös vaativia katsojilleen.

Mr. Turner sukeltaa Joseph Mallord William Turnerin (1775–1851) maailmaan. Mies oli aikansa tunnetuimpia maisemamaalareita, jonka tauluissa erityishuomion vei taitava valon käyttö. On väitetty, että hänen romanttiset maisemakuvauksensa, joissa oli dramaattinen tunnelma, johtivat impressionismin syntyyn.

Turner oli ihmisenä outo ja oikullinen, vaikka hänen työnsä olivat täynnä kauneuden harmoniaa. Elämän ilo oli työn ääressä. Siitä saivat ihmissuhteet, jopa omat lapsetkin, raadollisesti kärsiä.

Mike Leigh on luonut sykähdyttävän hienon elämäkertaelokuvan, joka valottaa Turnerin persoonaa monelta kantilta. Kaikenlainen kerronnallinen raskaus ja pönöttäminen, jotka ovat tällaisten taiteilijakuvausten helmasyntejä, loistavat poissaolollaan. Mr. Turner kestää liki 150 minuuttia, mutta se kulkee keveän ilmavasti ja hallitusti.

Elokuvan kuvallinen kauneus hakee selkeästi innoituksensa Turnerin töistä. Täydellistä harmoniaa ja valon luomaa utuisaa tunnelmaa hehkuvissa kauniissa kuvissa on jotain samaa kuin Stanley Kubrick loi Barry Lyndoniinsa. Valkokangas on kuin maalaus, jossa valo on kuningas.

Tärkeimmän huomion vievät kuitenkin näyttelijät. Näin yksityiskohtaisen taitavaa ja tarkoin ajateltua näyttelijäntyötä on ilo katsoa. Timothy Spall pääroolissa tekee uransa hienoimman työn omituisen ristiriitaisena, itsekseen murahtelevana taiteilijapersoonana. Välillä hän on kuin ihmisen ja sian risteytys, hetkessä taas hurmaavan rakastettava ilmestys. Oscar-palkinto on ansaittu!

Mr. Turner todistaa taas sen, kuinka oikea elokuva ilman sen suurempia erikoistehosteita on hieno asia. Hyvä käsikirjoitus, hyvät näyttelijät ja ohjaaja, joka tietää, mitä tekee. Mr. Turner kuuluu ehdottomasti vuoden 2014 parhaimpien elokuvien joukkoon.

Ohjaus: Mike Leigh. Pääosissa: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey. Lajityyppi: Draama, elämäkerta. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.