Muistoja ja lämpimiä tunteita

NÄYTTELYT

Mia Peltola ja Tiina Vaahtera

Galleria Becker 22.2.2012 saakka

Galleria Beckerin huoneet huokuvat muutakin kuin pattereiden lämpöä talvipakkasen puraisemalle. Esillä on positiivisten tunteiden ja hyvien muistojen ryydittämä näyttelykokonaisuus kahdelta lahtelaiselta kuvataiteilijalta Mia Peltolalta ja Tiina Vaahteralta.

Peltola ja Vaahtera käyttävät nykytaiteelle tyypillisesti teostensa tekniikoina perinteisiä ja uusia menetelmiä ja materiaaleja yhdistellen niitä sarjallisiksi kokonaisuuksiksi. Valokuva ja grafiikka rinnastuvat ja liittyvät valmisesineisiin ja löytömateriaaleihin sekä kaksiulotteisina teoksina että installaatioina joita taiteilijat teosluettelossa nimittävät yksinkertaisesti sekatekniikoiksi.

Gallerian etummaisessa huoneessa Mia Peltola aiheena on elämisen onni. Hänen valokuvansa ja installaationsa kuvaavat pieniä tilanteita elämässä, joissa kaikki on kohdallaan ja tuntuu hyvältä.

Onni voi olla valo kotimatkalla, se voi olla koti itsesään ja luonto ympärillä. Ennen kaikkea onni on rakkaudessa, jonka sinänsä kuluneen symbolin, sydämen muodon, voi yllättäen bongata vaikka perunoita pestessä taikka maitovaahdossa lattea siemaillessa.

Tiina Vaahteran teosten lähtökohtana on lapsuuden esineet ja niihin liittyvät muistot ja tunteet. Kuluneet muovihevoset ovat aikojen saatossa kasvaneet pegasoksiksi, saaneet koristekuviot saniaisten lehdistä ja siivet saniaisaiheisista grafiikanvedoksista. Lapsuuden hevosunelmat eivät kenties sellaisinaan toteutuneet, mutta ovat perustana aina uusille unelmille ja haaveille.

Koskettava kokonaisuus on lapsuuden muistipelin palasista sekä vanhojen kirjeiden, muistokirjojen ja korttien viesteistä rakentuva värikäs palapeli seinällä. Sen yksityiskohtiin voi upota suurennuslasin kanssa, tai nauttia vain laajasta kokonaiskuvasta.

Pienen, hiljaisen ja arkisen hyvänolon kuvaaminen nykytaiteessa jää helposti suurten ja tuskaisten, monimutkaisten muistojen ja tunteiden varjoon. Aivan kuin elämä olisi oikeaa vain dramaattisen mitta-asteikolla mitattuna.

Tiina Vaahtera ja Mia Peltola todistavat toisin. Ihan tavalliset asiat voivat kannatella pitkälle tulevaan ja rakentaa pohjaa onnelle. Muistoja ja lämpimiä tunteita kannatta helliä hyvästä syystä.

Elina Puranen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.