Murha Petroskovin puistossa - Roger Morris

ROGER MORRIS

Murha Petrovskin puistossa

Suom. Juhani Lindholm.

Otava 2008, 361 s.

Kun kirjan loppusanoissa pyydetään anteeksi Fjodor Dostojevskilta, niin herää ajatus, että kirjailija kenties katuu tekosiaan.

Roger Morris on nimittäin lainannut rikosromaaniinsa Murha Petrovskin puistossa päähenkilön ja miljöön Dostojevskilta.

Romaani on sijoitettu 1860-luvun Pietariin Rikoksen ja rangaistuksen tapahtumapaikoille. Päähenkilö on klassikkokirjasta tuttu poliisitarkastaja Porfiri Petrovitš, joka passitti nuoren Raskolnikovin Siperiaan kärsimään tuomiota murhasta.

Porfiri saa puolitoista vuotta Raskolnikovin tapauksen jälkeen tutkittavakseen Petrovskin puiston murhamysteerin. Puistosta löytyy kaksi ruumista, joista toinen on hirtetty ja toinen sullottu matkalaukkuun.

Tutkimuksissa Porfiria vastaan tulee varastettu muhkea rahasumma, pornografista materiaalia, raiskaus ja kadonnut näyttelijä.

Morris on rakentanut varsin uskottavan tarinan, jonka juoni on onneksi hyvin erilainen ja omaleimainen Dostojevskin kertomukseen verrattuna.

Morris onnistuu miljöön ja henkilöiden kuvauksessa mainiosti. Kirjasta voi helposti aistia kujien, keittiöiden, torien ja jäätyneiden kanavien tuoksun.

Jotain Morris tavoittaa myös kuuluisasta venäläisestä kansanluonteesta, jonka synkkyyttä runollisuus pehmentää.

Kirjassa on paljon viittauksia Rikokseen ja rangaistukseen. Henkilögalleriaan kuuluu tuttujen poliisien ohella nuori ylioppilas Virginski ja nuori prostituoitu Lilja. Nämä ovat Raskolnikovin ja Sonjan kaltaisia hahmoja.

Ylpeä ja köyhä Virginski ei halua apua varakkaalta isältään. Hyväluonteinen Lilja on puolestaan päättänyt jättää ilotalon Vera-tyttärensäkin takia.

Porfiri liikkuu tutkimuksen aikana sujuvasti sekä Pietarin alhaison että ylhäisön keskuudessa. Hän on terävä ja analyyttinen kuten esikuvansa. Porfirista paljastuu myös osaaottava ja vähäosaisia ymmärtävä puoli.

Tarina muuttuu loppua kohti synkemmäksi, niin että alun tunnelmallisten ja myös viehättävien kuvien jälkeen nousee pintaan raadollisia piirteitä.

Morris ratsastaa selvästi Dostojevskin perässä. Onneksi hän ei kuitenkaan yritä saada tarinaansa dostojevskilaista syvyyttä, sillä se olisi ylivoimaisen vaikea tehtävä.

Murha Petrovskin puistossaon lopulta perinteinen rikosromaani ja sarjassaan hyvä sellainen.

ANTTI NISULA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.