Museoliitto: Lisäleikkaukset kylmää kyytiä Suomen museoille

Suomen museoliitto kritisoi, että museoiden valtionosuudet romahtavat valtiovarainministeriön talousarviossa lähes kahdeksan prosenttia. Valtionosuuksiin esitetään kuluvaan vuoteen verrattuna 2,8 miljoonan euron leikkausta. Uudet leikkaukset kohdistuvat sekä budjetti- että veikkausvoittovaroista maksettavaan osuuteen.

– Valtiovarainministeriön budjettiesitys ja sen sisältämät lisäleikkaukset ovat erittäin ikävä yllätys museoalalle, sanoo Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Liitto muistuttaa, että museoiden valtionosuudet ovat laskeneet vuodesta 2011 alkaen. Liiton mukaan leikkausten vaikutukset museoiden toimintaan ovat huomattavat, koska kiinteistö- ja henkilöstökulut ovat nousseet rajusti.

– Säästöt on haettava nyt toiminnasta ja kohteiden aukiolosta – käytännössä juuri yleisölle näkyvästä osasta. Nyt jatkuu myös kehitys, jossa museoiden vakituisen henkilöstön määrä vähenee, Levä sanoo.

Liiton mukaan ne työllistävät tällä hetkellä noin 2?600 pääosin korkeasti koulutettua henkilöä.

Liitto muistuttaa, että museoilla on myönteisiä taloudellisia vaikutuksia lähialueiden palveluille. Tiedotteessa myös lisätään, että kurjistuvassa taloustilanteessa pienillä kulttuuripalveluihin käytettävillä rahasummilla voidaan lisätä hyvinvointia merkittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.