Musiikin aika: Pohjoisia vuodenaikoja (Avajaiskonsertti Viitasaaren kirkossa tiistaina 1.7.2014)

Pohjoisia vuodenaikoja oli teemana tässä konsertissa, joka kutsui kuulijansa vuorovaikutukseen musiikillisten elementtien, ympäristöllisten äänien ja niiden synnyttämien mielikuvien avulla.

Esillä oli monipuolinen kattaus aikamme musiikkia säveltäjäniminään Jukka Tiensuu, Sandeep Bhagwati, Kaija Saariaho, Ville Raasakka, Usko Meriläinen, Magnus Lindberg, Sampo Haapamäki ja Jarkko Hartikainen. Esiintyjinä oli joukko nuoremman polven nykymuusikoita.

Näppärä rytmitys ja ajallinen poljento tulivat esiin Tiensuun Tanzikone-sävellyksessä, jossa soinnillisten kaarien kuvailevuus oli tarkasti instrumentaatioon kiinnittyvää. Saariahon Fall-teosta hallitsi Lily-Marlene Puuseppin ilmeikäs harppu. Felix del Tredicin pasuuna värähteli nykymusiikillista ilosanomaa konsertin alun kietoutuvien sävelkuvien hetkissä.

Musiikin ajan säveltäjävieraan Sandeep Bhagwatin teoksista esillä olivat kolme Miyagi Haiku -sävelmää sekä väliajan jälkeen kuultu Illusies van harder en nacht!.

Eksotiikka ja eteerisyys yhdistettynä eri musiikkikulttuureista poimittuihin sävyihin leimasivat Bhagwatin orkestrointeja. Musiikin eri tasoja ja tekniikoita vivahteikkaasti hyödyntävän säveltäjän teoksissa on hämmästyttäviä tyylillisiä variaatioita ja eri kulttuurien aistivoimaista läsnäoloa. Tunnelmat ovat kaiken aikaa herätteellisen muuntuvia.

Itämaiset sävyt yhdistyneenä eurooppalaisiin tunnelmiin ja perkussiivisuuden läsnäoloon tekivät näistä hetkistä hyvin kiinnostavia. Sähköakustisten sävyjen loihtijana Bhagwati on poikkeuksellinen.

Konsertin helmiin kuului Saariahon Oi kuu, jossa Taavi Oramon bassoklarinetti ja Markus Hallikaisen sello loivat pitkiä äänellisiä kaaria ja juurevaa soitantaa hienon dialogisesti. Erityisesti bassoklarinetin tuuhea äänimaailma oli runollisen vakuuttavaa.

Tietokoneavusteisuus ja äänitehosteet tulivat mukaan konsertin eri vaiheissa. Viulun voima kaappasi dramatiikallaan vallan Sampo Haapamäen teoksessa Logo, jonka solistina esiintyi Maria Puusaari. Haapamäen sävelkieli on voimallista eri tasojen yhdistelmää, yhdenlaista pienten intervallien mikrotonaalisuutta.

Puusaaren viulismissa oli tilanteita etsivää, paikoin raastavaa ja väkevää tulkinnallisuutta ja soitossa oli maltillista, hetkittäin purkautuvaa alkuvoimaa, minkä myötä esitys kasvoi yhdeksi mieleenjäävimmistä.

Huilu oli vahvasti esillä rytmisen keinuvassa ja kuulaassa Usko Meriläisen Suvisoitto huilulle ja heinäsirkoille -sävellyksessä. On erikseen mainittava huilisti Malla Vivolinin läsnäolollinen koreografisuus. Hän eläytyi innolla ja taidolla teoksen nautittavasti kuvittamiin hetkiin.

Hänen keinuva koreografiansa sopi erinomaisesti musiikillisen tulkinnan sävyihin, joissa oli lempeää raukeutta ja rohkeita, äkillisiä kiihdytyksiä. Näin tapahtui myös puoliajan jälkeen esitetyssä Meriläisen Huilu – veden peili -teoksessa, jossa Vivolinin huilu etsi alituiseen sopivia ja hyppiviä juoksutuksia.

Erityishuomio ja kiitokset kuuluvat konsertin suunnittelijoille ja Viitasaaren kirkon akustisen tilan hyödyntämiselle. Soittajien sijoittelu eri puolille kirkkosalia toimi oivana sytykkeenä esitykselle. Tuo valinta lisäsi teosten kokemisen ilmeikkyyttä ja toi myös solisteille ja kuulijoille erilaisen lähestymistavan, joka tällä tavoin toteutettuna sopi mainiosti kokonaisuuteen.

Uusimmat

Kulttuuri

Ooppera-arvio: Jyväskylän Suomalaisen Musiikkikampuksen The Old Maid and the Thief on toimivaa näyttämöhuumoria

Kolumni: Halssilan kirjasto on temppeli, joka hohtaa sivistyksen valoa talvipimeään – Käy vaikka katsomassa: sille eivät Oodi tai Jyväskylän pääkirjasto pärjää

Jyväskyläläinen Siperian Nuorisoteatteri vei Keski-Suomen Teatteriaalto-kiertopalkinnon

Konserttiarvio: Maija Vilkkumaan valovoimainen olemus hurmasi Tanssisali Lutakossa - yleisö lauloi mukana jopa lujempaa kuin artisti

Teatteriarvio: Ad Astran skottidraama koskettaa, mutta pysähtelee monologeihin

Raivoavaa Hitleriä esittänyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut

Tännekö suomalaiset jonottavat seuraavaksi? Amos Rexin uutta näyttelyä ja edellistä vetonaulaa yhdistää vain yksi asia

Jyväskyläläinen Laura, 26, pelkäsi henkensä edestä, kun kaksi konetta väisti toisiaan – lentoemännän työ sai jäädä, mutta 18 vuotta myöhemmin syntyi kirja

Levyarvio: Ville Valo & Agents kantaa Rauli Badding Somerjokea reppuselässä ja kompastelee matkalla

Levyarvio: Beirut haki inspiraatiota Italiasta ja sai aikaan hienoja, mutta myös irrallisia hetkiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.