Musiikkia tunteville

Dominique

Kuopiolainen NEØV-yhtye näyttää toisella levyllään olevansa lajissaan tällä hetkellä Suomen paras. Omaääninen bändi ei toki suoraan korvaa lopettaneita Rubikia ja Magenta Skycodea, mutta melankolisen, taitavasti tuotetun indiemusiikin ystäville se tarjoilee turhan harvinaiseksi käynyttä mannaa.

NEØV on soittajiensa melko nuoresta iästä huolimatta kokenut yhtye, jonka jäsenet ovat kiertäneet Eurooppaakin Neufvoin-nimisenä ja nykyisellä kokoonpanolla. Laulaja-kitaristi Anssi Neuvosen ja veljensä Samulin johtama ryhmä soittaa sävykkäästi, hienoista progressiivisuutta tavoittaen, ja Antti Hevosmaan soittamat puhaltimet tuovat sovituksiin ryhtiä ja voimaa.

Kuopio-tunnelmainen Laketown-single ratsastaa suoraan päänsisäiselle soittolistalle piinallisen tarttuvan vihellysriffinsä avulla, mutta eeppinen Garden Road Sphere on se kappale, jolla yhtye todella ylittää itsensä. ”I love the beauty of not knowing / somehow it makes more sense than the truth”, Anssi Neuvonen laulaa, ja kuulija tietää mitä se tarkoittaa. Vaikka laulua ehkä on tässä musiikissa keskimäärin parempi tarkastella yhtenä (surusävyisenä) instrumenttina muiden joukossa, on lyriikoissa pari riviä, jotka hyvin kiteyttävät yhtyeen olemuksen. Tämä on musiikkia tunteville, ei päteville.