Musta jää pääsi Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjaan

Petri Kotwican ohjaama ja käsikirjoittama Musta jää on valittu Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjaan. Sarjaan pyrkii vuosittain yli 1 000 elokuvaa, joista noin 20 pääsee kamppailemaan Kultaisesta karhusta. Festivaali ei ole vielä julkistanut kaikkia tämänvuotisia kilpailijoita, eikä Mustan jään valintaakaan ole Suomen elokuvasäätiön mukaan virallisesti vielä Berliinistä vahvistettu.

- Hieman pidättyväisyyttä olisi siksi toivottu. Tämä tieto on nyt levinnyt omia teitään. Mukavaahan se tietysti on, että hyvätkin uutiset leviävät, kulttuuriviennin päällikkö Jaana Puskala Elokuvasäätiöstä kommentoi.

Cannesin ohella merkittävimpiin elokuva-alan tapahtumiin kuuluva festivaali järjestetään 7-17. helmikuuta.

Festivaali oli perjantaihin mennessä vahvistanut 17 elokuvan pääsyn kilpasarjaan. Mukana ovat muun muassa Mike Leigh'n Happy-Go-Lucky, Erick Zoncan Julia, Andrzej Wajdan Katyn ja Isabel Coixetin Elegy.

Tuomariston puheenjohtaja on kreikkalais-ranskalainen ohjaaja Konstantin Costa-Gavras.

Berliinin elokuvajuhlien kilpasarjaan pääsyn edellytyksenä on, että elokuvaa ei ole aiemmin esitetty ulkomailla festivaaleilla, eikä teattereissa.

Viimeksi suomalainen elokuva - Pekka Parikan Talvisota - ylsi kilpasarjaan 18 vuotta sitten. Sen sijaan lastenelokuvasarjassa suomalaiselokuvia on ollut useammin mukana.

Musta jää on ehdolla myös yhdeksän Jussi-patsaan saajaksi. Kolmiodraaman pääosissa näyttelevät Outi Mäenpää, Ria Kataja ja Martti Suosalo.

Elokuva on suomalais-saksalainen yhteistuotanto. Suomalainen tuottaja on Kai Nordberg Making Movies Oy:stä ja saksalainen Leander Carell Schmidtz Katze Filmkollektivista.

Puskalan mukaan elokuvaa onkin saksalaispanoksen ansiosta markkinoitu Saksassa vahvasti. Hän arvelee myös, että Outi Mäenpää on Kati Outisen jälkeen tunnetuin suomalainen naisnäyttelijä Saksassa. Musiikin säveltänyt Eicca Toppinen tunnetaan niin ikään hyvin Saksassa Apocalypticasta.

- Musta jää on huolellisesti tehty, moderni elokuva, jonka tekijä on uusi, kiinnostava nimi. Joka vuosi Suomesta lähetetään Berliiniin ehdokas, mutta nyt löytyi elokuva, jossa kaikki palaset loksahtavat kohdalleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.