Muumi ja vaarallinen juhannus

MUUMI JA VAARALLINEN JUHANNUS

Vuosina 1978-1982 valmistui puolalais-itävaltalaisena tuotantona 78-osainen animaatiosarja Muumien maailma. Se tehtiin Semafor-studiossa, joka oli yksi ajan suurimpia animaatiostudioita. Tyyli oli seka-animaatiotekniikka ja muumit valmistettiin huovasta. Tove Jansson osallistui sarjan taiteelliseen suunnitteluun.

Nyt sarjan pohjalta on tuotettu kokopitkä elokuva. Alkuperäinen kuvamateriaali on restauroitu ja siihen on lisätty suomenkielinen dialogi. Jo vuonna 2007 sarjaa esitettiin suomenkielisenä televisiossa.

Kyse on siis jostain muusta kuin digianimaatiosta, jota on viime vuosina nähty pilvin pimein. Muumi ja vaarallinen juhannus edustaa perinteistä, suuritöistä käsityöläisanimaatiota.

Jokainen hahmo ja esine on rakennettu pienistä osasista, huovasta, kankaasta, villalangasta ynnä muusta. Tarina elää aivan toisella tavalla kuin silotellumpi tietokoneanimaatio. Tyylin kömpelyys sopii herttaisen viattomaan muumimaailmaan.

Vuosikymmenten takaisia tunnelmia herättävä toteutus tekee aikuisen nostalgiseksi. Itselleni jotkut hahmot toivat elävästi mieleen 1970-luvun animaatiosarjan Heikko Peikko.

Elokuvasta henkii leppoisa tunnelma

Rauhallisine tempoineen ja äänineen puolitoistatuntinen elokuva oli hieman unettava kokemus. Toisaalta on ihanaa, etteivät muumit puhu järkyttävää slangia, eikä ääniraidalla kuulla päivän kuumimpia pophittejä. Elokuvasta henkii viaton menneisyys. Sen leppoisa meininki on mukavaa vaihtelua hengästyttäville Disney- ja Pixar-animaatioille, joissa eletään hektisessä tempossa.

Itse tarina kertoo nimensä mukaisesti tavallista jännittävämmästä juhannuksen vietosta. Muumilaakson lähistöllä tulivuori herää henkiin ja aiheuttaa vedenpaisumuksen. Muumiperheen on pakko paeta kodistaan. Sattumalta turvapaikan tarjoaa järvellä lipuva kelluva teatteritalo.

Siitä alkaa seikkailu, joka tutustuttaa osan muumeista ja kumppaneista teatteritaiteen saloihin. Muumipeikko ja Niiskuneiti joutuvat eroon perheestään ja päätyvät viettämään juhannusta erään Viljonka-neidin kanssa. Pikku Myy puolestaan kohtaa reissuiltaan palaavan Nuuskamuikkusen ja salaperäisen lapsilauman. Mutta miksi ihmeessä he saavat vihaisen Puistovahdin peräänsä ja miksi Muumipeikko ja Niiskuneiti joutuvat kaltereiden taakse?

Muumimaailmassa eletään rennosti ja stressaamatta. Koskaan ei ole epäilystä siitä, etteivätkö ongelmat ratkeaisi. Pitää vain jaksaa olla kärsivällinen.

KAISA HILTUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.