Näin koulutat lohikäärmeesi 2

Koska animaatioelokuvan tekeminen on hidas prosessi, vuonna 2000 ilmestynyt, hyvin menestynyt komediallinen animaatioseikkailu Näin koulutat lohikäärmeesi saa jatko-osan vasta nyt. Klisettä peliin: hyvää kannatti odottaa.

Viikinkipoika Hikotus on kasvanut nuoreksi mieheksi. Pian hän seuraisi isäänsä ja ryhtyisi uudeksi kyläpäälliköksi, mikä aiheuttaa paineita. Hikotus ja uskollinen lohikäärme Hampaaton muodostavat erottamattoman parivaljakon. Pitkillä matkoillaan Hikotus kohtaa julman lohikäärmemetsästäjien joukon. Heidän johtajansa Drago Veriaura aikoo sekä tuhota lohikäärmeet että alistaa ihmiset valtaansa.

Tyylillisesti Näin koulutat lohikäärmeesi 2 vetää Imperiumin vastaiskut, eli muuttuu aiempaa syvällisemmäksi ja tunteikkaammaksi. Kaikki on aiempaa isompaa ja hurjempaa, myös ja varsinkin mahtipontinen musiikki.

Juuri sitä tarina vaatiikin, sillä roisto vaikuttaa olevan aivan ylivertainen sankariin verrattuna. Tuskin on sattuma, että Drakosta tulee mieleen Darth Vader.

Liian vakavamieliseksi elokuva ei koskaan ylly. Ikäraja K7 on kohdallaan, ellei lapsi sitten satu olemaan erityisen herkkä kovalle menolle ja meiningille.

Tosin itse en tuostakaan huolestuisi. Sehän tarkoittaa vain sitä, että herkkä nuori katsoja kokee elokuvan syvemmin kuin muut. Varautukaa kuitenkin siihen, että elokuvan jälkeen lapsi alkaa kinuta omaa lohikäärmettä.

Näin koulutat lohikäärmeesi oli miellyttävä kokemus, joka ei kuitenkaan syviä muistijälkiä jättänyt. Jatko-osa pistää paremmaksi jokaisella osa-alueella. Vaikka jatko-osien maine onkin vuosien edetessä parantunut, harva niistä onnistuu yhtä hyvin kuin Näin koulutat lohikäärmeesi 2.

Itse näin elokuvan 2D:nä, mutta 3D-versiota on kehuttu poikkeuksellisen onnistuneeksi. Tämä on helppo kuvitella varsinkin upeiden taistelukohtauksien aikana.

Ohjaus: Dean DeBlois. Dubbaus suomeksi: Aksu Palmén, Rebecca Viitala, Jarmo Mäkinen, Iina Kuustonen. Animaatioseikkailu. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.