Näkökulma: Matti Nykänen -monologi nähdään Jyväskylässäkin – 1990-luvulla suunniteltu musikaalihanke kariutui

Nimimerkki Turistit Nykäskylään ehdotti torstain Keskisuomalaisen mielipide-palstalla, että Matti Nykäsestä sopisi laatia näytelmä.

Se on kelpo ajatus. Yksi onkin jo tehty, ja se nähdään vierailunäytöksenä Jyväskylän kaupunginteatterissa 2. huhtikuuta.

Kyseessä on Tatu Mönttisen kirjoittama monologi Matti Nykänen – Hyppy sumuun, joka kantaesitettiin marraskuussa Helsingin Korjaamolla. Kyseessä on dokumentaarinen esitys, Keskisuomalaisen arvion mukaan hyvin onnistunut: ”(--) kunnioittava, mutta kumartelematon. Ennen kaikkea se onnistuu kauhistelemisen sijasta katsomaan.”

Hyppy sumuun -monologin on ohjannut Seppo Honkonen, näytelmän kirjoittanut Mönttinen näyttelee sen. Monologi nähdään Jyväskylässä noin 100-paikkaisella pienellä näyttämöllä, ja lippu kannattanee hankkia hyvissä ajoin.

1990-luvun alussa Jyväskylässä suunniteltiin Matti Nykäsestä kertovaa musikaalia. Asialla olivat kaupunginteatterin kapellimestari Jyrki Heikkilä ja kirjailija Keijo Siekkinen. Mukana hankkeessa oli myös kohdehenkilö Nykänen itse.

Musikaalin toteuttamisesta käytiin neuvotteluja eri suomalaisten teatterien kanssa. Lopulta hanke hautautui.

Keskisuomalaisen jutun mukaan ”musikaalissa suhtaudutaan positiivisesti Matti Nykäseen henkilönä, mutta yhtenä teemana on mukana urheilun ja julkisuuden ristiriitatilanne”.

Toteutukseen ei siis päästy, eikä pääosan esittäjääkään ehditty valitsemaan. Keskisuomalaisessa Jyrki Heikkilä vihjasi mahdollisuudesta pestata Neumann Nykäsen rooliin.

Matti Nykänen Hyppy sumuun ei ole ainoa viime vuosien urheilijaelämäkertanäytelmä. Vastikään Helsingin kaupunginteatterissa sai ensi-iltansa Tahto, joka perustuu hiihtokuningatar Aino-Kaisa Saarisen elämäntarinaan. Toinen kiintoisa tuotanto on Älli Bälli, jalkapallolegenda Atik Ismailin omaelämäkerrallinen monologi, jonka Ismail myös itse esittää. Esitys on nähty muun muassa Työväen näyttämöpäivillä Mikkelissä.

Aiempia urheilijoiden elämäntarinoihin perustuvia näyttämöteoksia ovat olleet muun muassa Turun kaupunginteatterin Paavo Nurmi -aiheinen Paavo – lentävä turkulainen (2017), jonka ohjasi Jyväskylässäkin työskennellyt Jarno Kuosa. Hämeenlinnan kaupunginteatteri toi vuonna 2008 ensi-iltaan hiihtäjä Mika Myllylän tarinan kertoneen Riisuttu mestari -esityksen, joka perustui Myllylän kirjoittamaan samannimiseen omaelämäkerralliseen teokseen.

Ja on näitä tietysti paljon muitakin, pienempiä ja isompia produktioita: Esimerkiksi Ville Ritolan syntymän 120-vuotisjuhlavuonna tämän kotipitäjässä Peräseinäjoella esitettiin juoksijamestarin elämäntarinaan perustunutta näytelmää, Kemin kaupunginteatterissa on nähty paikallisesta nyrkkeilijästä, Münchenin hopeamitalistista Reima Virtasesta kertova näytelmä Hopeanyrkki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .