Näyttelijä Amanda Palo kirjoitti omaelämäkerrallisen monologin raiskauksesta – ja vihapostia alkoi tulla

Facebookin postilaatikko alkoi täyttyä vieraiden miesten yksityisviesteistä.

”Sä olet vain pannut miesten kanssa ja nyt puhut raiskauksesta.”

”Kai sä tiedät, että me kaikki tiedetään, että sä olet lutka.”

Näyttelijä Amanda Palo, 28, teki omaelämäkerrallisen monologin siitä, kun hänet raiskattiin kahdeksan vuotta sitten baari-illan jälkeen. Vihapostia alkoi tulla, kun Me Naiset julkaisi 2. elokuuta Palon kokemuksesta jutun.

Palo puhui viesteistä muiden näyttelijöiden kanssa.

– Heidän kokemuksensa on sama. Että jos nainen avaa suunsa tällaisissa asioissa, niin ei olisi pitänyt, Palo sanoo.

Palon esikoismonologi Kilari esitettiin Tampereen Teatterikesässä perjantaina. Esityksen on ohjannut Palon sisko Olga Palo.

Kilari kertoo siitä, mitä tapahtui sen jälkeen, kun Palo heräsi 20-vuotiaana kolmen miehen luota vieraasta asunnosta. Omakohtaisen tekstin lisäksi teoksessa käytetään poliisikuulusteluja ja lääkärinlausuntoja.

Palo sanoo olleensa aina ihminen, jolla on asiat ulkoisesti hyvin.

– En kokenut sellaista onnea, jota näin muilla. Tulevaisuus näytti liian pitkältä ja mustalta. Mietin, miten ihmiset oikein jaksavat olla täällä.

Palo ei ymmärtänyt, mistä masennus johtuu.

– Olin kieltänyt raiskauksen täysin.

Loppukeväällä 2016 Palo vietiin sairaalaan. Takana oli pitkäaikainen väsymys.

– Lopulta aivot vain luovuttivat. En enää jaksanut, ja menetin hetkeksi todellisuudentajuni.

Sairaalaan päätymisen jälkeen Palo aloitti terapian, ja samana syksynä Palo alkoi kirjoittaa Kilaria. Silloin iski vahva päättäväisyys. Kirjoittaminen on ollut aina luonteva tapa purkaa omaa oloa.

– Olin kyllästynyt olemaan surullinen ja ahdistunut, vieras omassa kehossani. Halusin olla toimija ja tekijä, joka ottaa valtaa.

Kirjoittamalla omasta kokemuksestaan Palo toivoi myös auttavansa muita. Raiskausten käsitteleminen taiteessa on Palon mielestä seksualisoitunut.

– Nainen on uhri ja mies on sankari. En voinut samastua siihen.

Kilarissa käytetään esimerkkeinä elokuvia Irreversible ja Girl with the Dragon Tattoo.

– Niistä tulee sellainen olo, että katsokaa tätä raakaa väkivaltaa. Taustalla on kummallinen miesten rakentama väkivaltafantasia. Kukaan raiskauksen kokenut ei saa niistä mitään apua.

Palolle ja hänen siskolleen oli tärkeää, ettei raiskausta esitetä Kilarissa millään tavalla. Taide ei vain heijastele todellisuutta, vaan se myös muokkaa sitä, Palo sanoo.

– Niin kauan kuin naisen raiskaaminen kuuluu kuvastossa normiin, sitä tapahtuu.

Jos Palo vertaa omaa oloaan kahden vuoden takaiseen, on muutos suuri. Siihen on auttanut läheisten tuki ja toimiva terapia.

Siskonsa kanssa hän on usein pohtinut sitä, kuinka ihmisillä on tarve kuulla sankaritarinoita ja onnellisia loppuja. Tällaisissa kohtaloissa niin käy kuitenkin harvoin, Palo sanoo.

– Vaikka kävisin kuinka paljon terapiassa ja käsittelisin tapahtunutta itse tai taiteen keinoin, tulee se pysymään aina kehossani ja mielessäni, Palo sanoo.

Kun me too -kampanja valtasi sosiaalisen median viime lokakuussa, oli Palo harjoittelemassa Kilaria.

– Se oli tosi outoa. Asiat tapahtuvat kai syystäkin samaan aikaan.

Tampereen Teatterikesässä seksuaalista väkivaltaa on käsitelty Kilarin lisäksi Samira Elagozin Cock, cock…Who’s there? -teoksessa. Laura Gustafssonin käsikirjoittama Kikka Fun Club kertoo siitä, miksei laulaja Kikka saanut olla sellainen kuin halusi. Palon mielestä on hienoa, että nyt näytetään sellaisia maailmoja ja todellisuuksia, joita emme ole tottuneet näkemään.

– Taideteollisuus on ollut todella mieskeskeistä, joten tehdäänpä toisinpäin. Niin kuin Olga sanoi harjoituksissa: ”Let’s make women human again.”

Tunnettuun teatterisukuun kuuluva Palo toivoo, ettei pinnalla ole vain jokin feministinen trendi, hittijuttu, jonka jälkeen palataan taas vanhoihin raameihin.

– Ei voi olla enää niin, että taidetta tehdään vain valkoisille heteromiehille.

Tampereen Teatterikesä päättyy tänään sunnuntaina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .