Näyttelijät nousivat riemastuttavasti improaallon harjalle

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGITEATTERI

Kuumia aaltoja, kylmiä väreitä. Improt.

Esitys suurella näyttämöllä 27.8.2011.
Jyväskylän kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlasyksyn avaus suurella näyttämöllä oli vauhdikas ja mukaansatempaava. Ohjelmassa oli improvisaatiota, joka vaatii tekijöiltään paljon.

Tässä taiteen lajissa yrittäminen on luvallista, erehtyminen inhimillistä ja kaikenlainen mokaaminen suorastaan väistämätöntä. Tulossa oli siis vähintäänkin mielenkiintoinen parituntinen. Yleisölle tämäkin on turvallista: se saa istua jakkaroillaan ja katsella tyynesti välimatkan päästä, kun näyttelijät pistävät itsensä alttiiksi.

Improilun juontajana toimi lennokas Jouni Innilä, jonka kutsumana näyttämölle lennähti iso joukko teatterin näyttelijöitä. Säestäjänä vieraili Markus Pulkkinen, ja esityksen päätteeksi estradin valloitti näyttelijöitä kouluttanut Eero Järvinen. Nähdyn perusteella viimemainitusta olisi Suomen presidentiksi, sen verran tyylikkäästi hän annetuista tehtävistä selviytyi.

Miten improilu sitten oman teatterin väeltä luonnistui?

Aivan loistavasti, jos minulta kysyttäisiin, ja yleisö tuntui olevan samaa mieltä. Näyttelijät olivat nopeita, nokkelia ja sukelsivat suin päin uusiin haasteisiin. Aluksi muodostettiin kaksi kuuden henkilön joukkuetta, joiden kapteenit ( Jorma Böök ja Jouni Salo) heittivät toisilleen mitä mielenkiintoisimpia haasteita.

Niinpä näyttämöllä oltiin milloin maailmanympärysmatkalla, milloin keskellä perheriitaa - mutta ilman kirosanoja. Välillä keinuttiin lemmekkäästi Bollywood-elokuvien musiikin tahdissa, välillä soudettiin kirkkovenettä tai kutiteltiin isovarvasta ruumishuoneella.

Olennaista improilussa oli tehtävien täsmentyminen yleisön antamien vinkkien perusteella. Ensiesityksen yleisö heitteli rohkeasti vihjeitä ja liikutteli näyttelijöitä sujuvasti Kambodzasta navettaan.

Reipas parituntinen hujahti huomaamatta kahden taistelevan joukkueen, Hansikkaan ja Maailmanrauhan kyydissä. Kumpiko voitti? Tällä kertaa voittaja taisi olla äärimmäisen täpärästi se jälkimmäinen. Eikä improilu onneksi lopu tähän, sillä kuukauden kuluttua tätä herkkua on luvassa lisää.

Kouluttaja: Eero Järvinen (vier.). Rooleissa: Jorma Böök, Hiski Grönstrand, Henri Halkola, Hannu Hiltunen, Jouni Innilä, Anneli Karppinen, Julia Kärnä, Hanna Liinoja, Hannu Lintukoski, Piia Mannisenmäki, Maiju Saarinen, Jouni Salo, Markus Virtanen. Lavastus/projisoinnit: Tuukka Toijanniemi. Puvut: Tuovi Räisänen. Valot: Perttu Lähdesmäki. Äänet: Mika Filpus. Muusikko: Markus Pulkkinen (vier.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.