Näyttelyarvio: Jukka Silokunnas yhdistää katutaiteen ja lisätyn todellisuuden

Jukka Silokunnas

Fuck All Ya Folks – Virtual Streality in 2D

Galleria Becker 28.6.2017 saakka

Suomalaiseen kaupunkikuvaan on tullut uutta visuaalista liikettä katutaiteen tultua hyväksytyksi taidemuodoksi tällä vuosikymmenellä.

Katutaidetapahtumat kukoistavat, galleriat ja museot esittelevät ja ostavat sitä kokoelmiinsa. Vantaan taidemuseo Artsi on ottanut graffiti-, katu- ja performanssitaiteen erikoistumisalueekseen.

Toinen kaupunkikuvaa aivan konkreettisestikin liikuttava on uusien todellisuustasojen syntyminen digitekniikan kehittymisen myötä. Todellisen maailman ja täysin virtuaalisen maailman väliin on syntynyt lisättyä todellisuutta (kuten älypuhelimilla pyydystettävät Pokemonit) ja lisättyä virtuaalisuutta.

Jyväskyläläinen kuvataiteilija Jukka Silokunnas on tunnettu graffiteistaan ja katutaiteestaan. Galleria Beckerin näyttelyssä hän yhdistää katutaiteen ja lisätyn todellisuuden. Näyttelyn nimessä tekninen lähtökohta on taipunut muotoon Virtual Streality.

Näyttelyssä on esillä sekä älypuhelimien näytöiltä katsottavia animoituja graffiteja että graffitimaalauksia, joiden animoidut versiot näkee omassa puhelimessaan tai tabletissaan QR-koodilukijan avulla.

Silokunnaksen ilmaisu pohjautuu sarjakuvaan, erityisesti undergroundiin ja splatteriin. Sarjakuva- ja populaarikulttuurin sankarit syödään, lyödään, revitään ja ammutaan verta turskuaviksi raadoiksi, söpöt ja kiltit väännetään vastakohdikseen. Makaaberi ottaa yliotteen turvallisesta keskiluokkaisuudesta.

Vaikka en henkilökohtaisesti ole splatterin ystävä, perinteisen visuaalisen näyttelyarvion näkökulmasta Fuck All Ya Folks on taitavasti toteutettu, mielenkiintoisen vaihteleva ja värikäs sekä hyvin ripustettu. Sen sijaan laajennetun todellisuuden aspekti kaipaa vielä kehittelyä.

QR-koodeihin perustuvan näyttelyn saavutettavuus ei ole paras mahdollinen. Niille näyttelyvieraille (allekirjoittanut mukaan lukien), joilla ei ole QR-koodinlukijaa puhelimessaan, Beckerin toimistossa on lainattavissa tabletti, jossa QR-koodilla aukeavat animaatiot pyörivät non-stoppina.

Yksi tabletti rajoittaa katselemista, mikäli näyttelyssä on yhtä aikaa useampi henkilö. Tabletti ei mahdollista yksilöllistä kokemusta oman katselunopeuden ja kiertosuunnan mukaisesti. Eikä sen avulla myöskään saavutettu lisätyn todellisuuden tuottamaa wau-efektiä konkreettisen maalauksen ja virtuaalisen lisäyksen pysyessä niin selvästi kahtena eri asiana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .