Näyttelyarvio: Jukka Suhosen teoksissa ihmistä selittää se, mitä hän hamuaa

Jukka Suhonen

Halleluja

Galleria Beckerissä 27.3. 2019 saakka.

Jukka Suhosen maailma avautuu myyttisillä otuksilla. Piirretyt, ihmismäiset olennot kumpuavat pimeistä metsistä ja yhteisestä alitajunnasta. Piirrosjälki näyttää etsivän hahmojen olemusta. Viivoista versoo uusia viivoja, olentojen kalloista kasvaa niittykasveja.

Piirroksista ja maalauksista koottu näyttely kuvaa ihmisyyttä toiveiden ja todellisuuden ristiriitana. Surrealistiset, rikkinäiset ja kummalliset hahmot eivät usein ole helppoja tai kauniita katsoa, mutta ne tarjoavat ymmärrystä vaikeasti hahmottuviin asioihin.

Miksi minä rimpuilen ja minkä perässä? Muuttuvatko haaveet pakkomielteiksi? Kuinka kohtaan sen hetken, kun ote kirpoaa ja palaan takaisin lähtöpisteeseen?

Konkreettisesti kuvissa on ihmiskasvoja ja -raajoja. Toistuvia elementtejä ovat myös puut – niin kuolleet kuin elävätkin – ja omakotitalot. Kappaleista koottuja, hirviömäisiä eliöitä konttaa ja kurottuu kohti. Liha repeää, räjähtää ja venyy. Asioita lipsahtaa sormien välistä.

Kun ihmisten arkisia kamppailuja katsoo riittävän etäältä, tilanteet näyttävät leikiltä, ja ihmiset vedettäviltä leluilta. Kuvat eivät tarjoa selityksiä vaan tunteita. Hämmennyn. Huvitun. Kauhu kouraisee vatsanpohjasta.

Tarinallisimmillaan Suhonen on piirroksissa, jotka kuvittavat suuria tunnekokemuksia. Isot käsineet -teoksen ihmishahmo putoaa liian suurista käsineistään, ja menettää otteensa talosta ja pihasta. Jäljelle jää vain savuksi hajoava ruumis.

Pihat ja talot edustavat idylliä, josta näyttelyn kuvaamat toimijat eivät saa otetta. Ihminen ei itsekään ole kiinteä ja ehjä. Ruumis hajoaa halujen ja toiveiden törmätessä todellisuuteen. Jäljelle jäävät vain sormet, jotka yrittävät viimeiseen asti pitää kiinni.

Luen teoksista väitteen: ihmistä selittää se, mitä hän hamuaa. Elämän suunta löytyy siitä, mihin kukin meistä takertuu, mistä emme koskaan halua päästää irti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .