Näyttelyarvio: Marko Kaiposen omaperäiset tuolit eivät kaipaa istujia

Marko Kaiponen

Huojuvat raukat kaatuu

Galleria Beckerissä (Seminaarinkatu 28) 23. 5. 2018 saakka

Galleria Beckerissä kaikuu. Marko Kaiposen näyttelyssä on tilaa: teokset on seinien sijasta sijoitettu riviin keskelle lattiaa. Ensin silmä tunnistaa puiset teokset tuoleiksi.

Nämä eivät kuitenkaan ole tuoleja. Persoonalliset otukset kompuroivat ja kaatuvat, kutsuvat leikkiin ja hyökkäävät. Missään tapauksessa niille ei voi istua.

Nyt ollaan sadussa, jossa esineet ovat alkaneet elää. Tuolit ovat päättäneet, että istumisen aika on ohi. Niihin ei enää voi luottaa.

Esineissä elollinen puumateriaali ja hyönteisten siihen kaivamat käytävät kohtaavat käsityötaidon. Näyttää siltä, että lopputulosta on ohjannut sekä harjaantunut taiteilijan käsi että sattuma. Istuimista on tullut tauluja, joilla on jalat. Jopa kaatuneen yksilön jalkojen pohjiin on piirretty.

Tuolirivi saa pohtimaan hyötyä ja käyttökelpoisuutta. Onko esineestä iloa vain sen käyttämisen kautta, vai voiko istumiskelvoton tuoli tarjota meille jotakin? Avajaiskutsun tekstissä taiteilija muistuttaa istumisen vaaroista. Jos istuminen tappaa, olisiko kaksijalkainen, kompasteleva tuoli terveysteko?

Jonossa poseeraavat tuoliolennot ovat kuin ruuhkaisella catwalkilla. Ajattelen muodin maailmaa, somejulkisuutta ja tungosta parrasvaloihin. Tuolit kamppailevat katsojan huomiosta toisiaan tönien. Kaatuneinakin ne näyttävät sympaattisilta, mutta kaatumiseen liittyy myös kipua. Kaikki eivät saa paikkaa eturivissä.

Puisia, tuolimaisia rakennelmia tulkitsee kuin väkisin niiden elekielen kautta. Inhimillistäminen on vahva voima. Ihminen kuvittelee eläimetkin usein kaltaisikseen, ja näkee niiden kasvoilla inhimillisiä ilmeitä. Mikseivät siis huonekalutkin voi nousta kapinaan ja heittää istujan selästään.

Tai ehkä näissä teoksissa kapinoikin kaadettu puu. Puiden kuivat latvat riippuvat gallerian katosta. Metsä niiden alta on lupaa kysymättä muuttunut esineiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Suomi-breakdancen tähtiryhmästä Flow Mo Crew´sta julkaistaan kirja – joukkorahoituskampanja käynnissä

21-vuotias räppäri Juice Wrld kuoli

Juice Wrld, 21, on kuollut

Elokuvien ystävät saivat joululahjan etuajassa – Komisario Palmun erehdys, Pojat ja 240 muuta Suomi-elokuvaa ovat nyt katsottavissa ilmaiseksi netissä

Jean Sibelius, John Lennon, Razzle... tiesitkö, että tänään vietetään todellista musiikkihistorian merkkipäivää?

Kirja-arvio: Jussi Nikkilä kuvaa esikoisessaan vieraantuneisuuden hienosti, mutta kokonaisuus jää tasapaksuksi

Äänikirjabisnes kasvaa Suomessa kohisten – nyt ne saavat ensimmäisen oman palkintonsa

Oikaisu juttuun popkantelistin esiintymisestä

Näyttelyarvio: Hevonen on reittien mahdollisuus – Tapperin hevoset asuvat puisissa kehyksissään kuin pilttuissa

Levyarvio: Antti Railion joululevyssä on parasta laulu, joka ei varsinaisesti ole joulukappale

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.