Näyttelyarvio: Meri Pauniaho luo upeita, meditatiivisia maisemia, joissa asuvat myös pandat

Meri Pauniaho
Välitila
Galleria Beckerissä 1.5. 2019 saakka.

Meri Pauniahon grafiikanvedokset ovat kuin koruja aurinkoisen Galleria Beckerin seinillä. Taiteilija on sekä taitava värienkäyttäjä että tilojen luoja. Vaikka välillä ollaan olohuoneessa ja välillä metsässä, jokainen tila on syvä ja runsas.

Aloitetaan olohuoneesta. Pauniaho on kuvannut realistisia, arkisia huoneita, joiden esineistössä on jotakin nostalgista. Ei televisiota vaan radio. Keskeneräinen virkkaustyö. Aikaa nähneet huonekalut.

Ihmisiä ei kuvissa ole ja hyvä niin. Saamme nähdä asukkaat kotiensa kautta. Ihmisen tekee kaikki se, mitä hän on kerännyt ympärilleen – jossain määrin me olemme kaikki keräilijöitä. Niukimmassakaan sisustuksessa ihan kaikki ei selity puhtaasti tarpeen kautta.

Tyhjissä tiloissa on jotakin juhlallista. Samalla kuvaajan katse antaa tiloille arvokkuutta. Jokainen suoraan asetettu pöytäliina ja sijattu sänky kertoo läsnäolon tarpeellisuudesta, näkymättömästä työstä, joka pitää kodin kodikkaana ja elämän ryhdissä.

Joku näissä taloissa kuitenkin asuu. Yllätys on suuri, kun asukkaat paljastuvat: huoneissa liikkuu pandakarhuja. Karhut tuovat mieleen sadun Kultakutrista mutta myös suomalaiset vastineensa. Kotimainen karhu pihassa tai olohuoneessa johtaisi pikaiseen soittoon hälytyskeskukseen, mutta pandat ovat sympaattisia ja vaarattoman oloisia.

Karhut lisäävät kuviin pehmeän myötätunnon elementin. Kun lattialla istuu arkeensa kyllästynyt panda, sen elämän merkityksen näkee heti. Sen kautta voi ajatella olemassaoloa laajemmin kuin ihmisen kautta voisi. Panda ei muutu liikaa omaksi kuvakseni.

Pauniaho on taitava öisten, rinnakkaisten todellisuuksien kuvaaja. Hän värittää pintoja viivoittamalla niitä, jolloin kaikki on heti jonkinlaisessa liikkeessä. Hopeinen valo kulkee yli auringonkukkapeltojen ja vapaasti rönsyilevien metsätilkkujen. Nämä ovat kuvia sadun – tai meille vieraalla tavalla aistivan eläimen – maailmasta.

Kierroksen jälkeen katson pysähtyneitä, arkisia huoneita uudella tavalla. Ehkä asukkaat eivät olekaan säilöneet itseään nostalgiaan. Ehkä tilat ovat tyhjiä siksi, että asukkaat ovat lähteneet seikkailemaan.

Sillä takapihoilta pääsee metsiin ja keltaisille kukkuloille. Pauniaho luo upeita, meditatiivisia maisemia, joista on helppo haltioitua.

Galleria on avoinna ti–pe kello 12–17, la kello 12–15, su kello 12–16.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .