Näyttelyarvio: Mielikuvitus tarvitsee virratakseen metsän

Sunnuntaikävelijä kohtaa mäyrän

Ilona Rytkösen maalauksissa metsä rinnastuu mielikuvitukseen. Eläimet ovat sadunomaisia, ja ihmiset tekevät sunnuntaikävelyjä metsäiseen mieleensä. Sinisävyinen, utuinen maailma tuntuu unelta. Kävelijöiden yöpaitaa muistuttavat vaatteet vahvistavat unissakävelyn tunnelmaa.

Rytkösen maalaamat ihmiset ovat valppaita. He kuulevat metsän pienimmätkin äänet, ja ovat valmiita kohtaamaan minkä tahansa eläimen. Pelkoa heidän asennoissaan ei kuitenkaan ole. Valppaus on kykyä olla juuri nyt, vaistomaisesti. Olla kuin eläin.

Ja vähitellen ihmisestä tuleekin eläin. Hän nukkuu talviunet ja kuljeskelee alasti sateessa. Hän piiloutuu puiden oksien luomiin luoliin, jotka ovat kuin vieraalta planeetalta.

Unimainen värienkäyttö on vahvaa. Kun punainen polku halkaisee sinisen maiseman, jokainen askel tuntuu merkityksistä painavalta.

Synkkiä sävyjä näyttely saa sarjasta eksyneitä tyttöjä, joiden eriväriset, ohuet mekot eivät suojaa heitä säältä tai mahdollisilta pedoilta. Tytöt seisovat hiukset silmillään, näkemättä eteensä. Maalaukset on jopa nimetty mekoiksi eikä tytöiksi – väärään ympäristöön joutunut vaate on tässä hetkessä tärkeämpi kuin ihminen sen sisällä. Mekoissaan tytöistä on tullut uhmakkaita saaliseläimiä vailla turvaa.

Näyttelyn päättää sarja lehmuksia. Puu on maalattu eri vuorokaudenaikoina, ja sarja tuokin hiukan mieleen impressionistien valotutkielmat.

Rytkönen käsittelee vanhaa puuta kuin ihmistä, ja tuo sen persoonan esiin kauniisti. Yöllä se on mystinen olento, joka säilöö valoa oksiensa väliin. Välillä se pukeutuu vaaleanpunaiseen. Kun on aika juhlia, lehmuksesta purskahtaa kuplia, kuin lasipalloja tai saippuakuplia, joilla puu itsensä koristaa.

Koko näyttely on metsien ja puiden juhlaa. Puu on ihmiselle turva ja toveri, inhimillistetty ja tuttu. Lähipiirin puista tulee ystäviä, joiden näkemisestä tulee hyvä olo.

Rytkönen tuntuu väittävän, että mielikuvituksemme kaipaa metsää. On mahdotonta olla täysin vapaa muualla. Metsä on elävä kokonaisuus, ja ihmiselle tekee hyvää tulla siitä osalliseksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .