Näyttelyarvio: Minja Revonkorpi hahmottelee ihmiselämän kaarta

Minja Revonkorpi

Vaiheita ja sattumia

Galleria Beckerissä 24.7.2019 saakka

 

Minja Revonkorpi hahmottelee ihmiselämän kaarta näyttelyllä, joka kulkee syntymästä vanhuuteen. Vaikka reitillä on paljon mustaa, elämän pohjamulta on lohdullinen. Joku katsoo läpi pimeyden, jossakin ikkunassa palaa aina valo.

Lohdullisuus on päällimmäinen tunne heti näyttelyn avaavassa Kuuma iltapäivä -maalauksessa. Lintuja istuu sähkölangalla niin kauas kuin katse kantaa. Maisema on pelkistynyt hellepäivän väreiksi.

 

Linnut kantavat tietoisuutta kaiken väliaikaisuudesta. Tulee myös aikoja, jolloin tehdään muuttomatkoja muualle.

Lapsi syntyy sadusta. Hän tulee valkoisten peurojen ja trooppisten kasvien keskeltä. Sen jälkeen elämä on roolien kokeilemista ja niihin sovittautumista. Ihmisyys ei löydy yksilön sisältä, se syntyy suhteesta muuhun elävään.

 

Roolit voivat olla vapauttavaa leikkiä (Korvakoru) tai ahtaita ja puristavia, kuten teoksessa Vanhemmuus. Vanhemmuus on tasapainottelua ulkopuolelta tulevien ohjeiden ja vaatimusten kanssa, mutta myös lapsen läheisyyttä. Äidin vaaleanpunaisen sylin ja pikimustan maailman välinen kontrasti on valtava.

 

Revonkorpi luo symbolisia kuvia elämänvaiheista, joita hallitsee milloin kalenteri, milloin sulautuminen ympäröivään maisemaan. Teokset tuntuvat etsivän vastausta siihen, paljonko voimme vaikuttaa elämämme kulkuun. Mikä kasvaa ja mikä kuihtuu pois?

Kussakin elämänvaiheessa olemme ensimmäistä kertaa. Lapsena lapsuutta ei voi verrata mihinkään muuhun, mutta aikuisenakaan emme tiedä vanhuudestamme vielä mitään.

 

Tässä ensimmäisten hetkien virrassa lohtua tuo luonto. Sarja monotypioita kasveista tekee luonnosta suorastaan lääkkeen. Kasvit on litistetty kuviin kuin kasvioon.

Vaikka kasvu näyttää hallitsemattomalta, sitä seuraa kuihtumisen kausi. Ja lohduttomimmankin talven jälkeen maasta versoo monenlaista vihreää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .