Näyttelyarvio: Yhteisnäyttelyn teokset rupattelevat keskenään värin kielellä

Kristiina Lempiäinen-Trzaska ja Johanna Pisto

Small Talk III.

Galleria Beckerissä 13.6. saakka.

Galleria Becker on purskahtanut täyteen väriä. Johanna Piston ja Kristiina Lempiäinen-Trzaskan yhteisnäyttelyssä eri tekniikoin toteutetut ja erilaisiin teemoihin keskittyvät teokset rupattelevat keskenään värin kielellä.

Johanna Piston kuvamaailma ammentaa taiteen ja kulttuurin historiasta, pääasiassa Egyptistä. Historiaan ei kuitenkaan jäädä. Jumalat astuvat ajan yli nykypäivän kadulle, jossa he taluttavat kameleita ja saattavat ajaa polkupyörälläkin.

Piston maailmassa tärkeintä on valo. Syvänväriset eläin- ja ihmishahmot on kuvattu siluetteina. On kuin kaikki olisi ylivalaistu, kuin yrittäisin katsoa suoraan kirkkaaseen aurinkoon. Näen vain hahmojen ääriviivat, lintujen ja rakennusten loistavat värit. Kuumassa maisemassa vahvan värinen vesi on taivaallinen näky.

Kuvien ihmisläheiset jumalat tai muinaiset kuninkaalliset eivät vaikuta etäisiltä. Heidät on helppo kohdata kadulla, keskellä arjen rutiineja. Hieroglyfimäiset symbolit kiertelevät kuningatarta kuin hyttysten kiusaava ininä. Ehkä Egyptin kuningatarta ja meidän aikaamme yhdistää jokin: stressi kaikesta siitä, mitä pitäisi ehtiä tehdä.

Kuuman ja pölyisen egyptiläisen arjen jälkeen astun gallerian toiseen huoneeseen kuin raikkaaseen veteen. Kristiina Lempiäinen-Trzaskan Horisontti-sarja on rivi ikkunoita iltoihin ja aamuihin, yksinäisiin hetkiin, joissa kaikki pysähtyy.

Maalaukset on ripustettu horisontin ehdoilla, ja huonetta kiertävä maalausrivi tarjoaa hienovaraisia siirtymiä värimaailmasta toiseen. Huoneen kiertämällä saa kiertää myös vuoden- ja vuorokaudenajoissa.

Pienten, neliönmuotoisten maalausten katseleminen tarjoaa sarjan yllätyksiä. Välillä ajattelen, miten vähin elein taiteilija on synnyttänyt kokonaisen maiseman, välillä pohdin, onko myrsky teoksen merellä sittenkin vain taiteilijan ajatus ja tunne. Mikä osa maalauksesta on taiteilijan ulkopuolista, mikä sisäpuolista maailmaa?

Viihdyn Horisontti-huoneessa. Toisinaan taivas horisontin yllä tummuu, sitten kevyet kuplat täyttävät tilaa.

Kierroksen jälkeen minulla on vahva tunne planeettamme vieraudesta. Me elämme taivaankappaleella, jonka sielua emme ehkä koskaan pysty täysin tuntemaan. Planeettamme on paitsi sininen myös punainen, violetti ja vihreä, eikä se koskaan lakkaa muuttumasta toiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kielifilosofian magiaa – mielikuvituksellinen sukellus neljän suurajattelijan sielujen syövereihin

Teatteriarvio: Keisarikunnassa on osaamista lavan täydeltä

Brittilehdet: Seuraavan James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen

Kangasniemen suuren laulukilpailun voittanut Annika Leino haluaa nyt vain laulaa – "Kyse on irti päästämisestä"

Ilosaarirockissa juhli 64  000 kävijää – jännitystä iltaan toi hiphop-duon lentokoneen hajoaminen ja esiintymisen viivästyminen

Sopraano Iris Candelaria voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun

Konserttiarvio: Kangasniemen laulukilpailut olivat sopraanoiden bileet. Voittajaksi kruunattiin Annika Leino

Teatteriarvio: Het-teatterin koominen kantaesitys pureksii arjen kipupisteitä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien lippumyynti kasvoi viime vuodesta

Näyttely: Petäjäveden Hullussa Talossa surukin hymyilee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.