Näyttelyt: "Voiko kaltaiseni hetero esittää nykyään korrektisti tällaista teosta, pahoittaako siitä joku mielensä?", pohtii Hannu Riikonen

Ihan siitä asti kun 1970-luvulla aloitin taiteen tekemisen, tendenssinäni on ollut yhteiskunnallinen kannanotto. Siitä on vaikea päästä eroon, taiteilija Hannu Riikonen sanoo teostensa äärellä.

Niistä yksi on tehty Välimereen uponneiden laivojen muistoksi, toinen käsittelee sosiaalisen median maailmaa ja kolmas muunsukupuolisuutta.

– Kannanottaminen on nykyisin mahdollisimman inhottu asia taiteessa. Täytyy olla aika mestari, että se hyväksytään.

Hän mainitsee poikkeuksena 40-vuotiaan taiteilija Jani Leinosen, joka viljelee vahvaa yhteiskuntakriittisyyttä.

– Meillä vanhoilla äijillä ja naishenkilöillä on vielä näitä painolasteja 70- ja jopa 60-luvulta, Riikonen sanoo ja hymyilee.

Höyry-gallerian näyttelyssä on esillä maalauksia, reliefitöitä ja veistoksia. Pääosin työt on tehty vuoden 2015 jälkeen, joten niitä ei ole Keski-Suomessa aiemmin nähty. Mukaan mahtuu yksi vanhempi veistos. Alusvaatteissa kyykistyvää naista esittävä Venus on vuodelta 1999. Normaalisti se asustaa Riikosen olohuoneessa Tampereella. Siellä se muistuttaa vanhoista ajoista.

– Minut muistetaan pyöreistä ja kaljuista naishahmoista, vaikka oikeasti olen tehnyt paljon enemmän miehiä.

Patsas nimeltä Jarkko Kristiina on naisvartaloinen mies, joka kurottaa lattiatasosta sfinksimäiseen asentoon. Se katsoo ylös anovan alistuneesti. Teos käsittelee muunsukupuolisuutta ja sitä kuinka heidän asemansa nyky-yhteiskunnassa on monella tapaa vaikea.

– Tästä nousee toisaalta esiin kysymys, että voiko kaltaiseni hetero esittää nykyään korrektisti tällaista teosta. Pahoittaako siitä joku mielensä? Toivon ettei pahoita.

Vaikka Höyry-gallerian teokset ovat teemoiltaan usein synkkiäkin, läsnä on paljon leikkimielisyyttä. Sellaista, joka saa lapsikatsojan ihastumaan ja aikuisen mietteliääksi. Mitä puolia nousee esiin teoksista Humanisti ja Liberaali? Onko Twitter-uimari hukkumassa vai nousemassa lentoon? Onko Vanhuus ja vitsaus -teos pistelevä vai ymmärtävä?

Maalauksien hahmot ovat Riikosen sanoin eläimen ja ihmisen välimuotoja tai lievästi jotakin muistuttavia. Taiteilija kuitenkin vähättelee toistuvasti kykyjään maalarina.

– Kritiikki ei kasva iän myötä vaan sen myötä mitä kauemmin omia töitä katselee, Riikonen sanoo.

Veistosten tekeminen on fyysisesti niin raskasta, että 72-vuotias Riikonen on jo kertaalleen laittanut vasaran naulaan ja kipsipussin piiloon. Aina on kuitenkin syntynyt idea joka on pakko toteuttaa. Nytkin kytemässä on Jarkko Kristiinan vastapari.

Maalauksia ja veistoksia Höyry-galleriassa 2.9. asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .