Naisen elämän ilot ja surut

KUUSAN MARTAT JA

KANAVATEATTERI

Lumikit

Ensi-ilta Kuusan Kanavateatterissa 3.2.2012.

Sairaalan potilashuone on yhdenlainen pienoismaailma. Samaan huoneeseen sullottuna on monta naista, monenlaista elämäntarinaa ja kohtaloa. Potilashuoneessa ihmisen identiteetti katoaa, kun omilla vaatteilla verhottu kuori riisutaan ja päälle vedetään sairaalan potilailleen tarjoama univormu.

Toisaalta yksittäisen henkilön ominaislaatu korostuu, kun joku ei suostukaan käyttämään sairaalavaatteita.

Naisten omin olemus tulee vahvasti esille myös puheen tasolla: yksi on koko ajan äänessä ja hallitsee potilashuonetta vikkelän kielensä kautta. Toinen kuuntelee, ja on vetäytyvällä olemuksellaan vahvasti luomassa ilmapiiriä.

Liisamaija Laaksosen Lumikit on ilmestynyt 1986, ja näytelmä on tuttu niin tv-versiona kuin monilta maamme näyttämöiltä. Näytelmä tapahtuu pääosin yhdessä sairaalahuoneessa ja tapahtuma-aika on tiivis, noin vuorokausi. Lyhyeen aikaan mahtuu paljon: joku kotiutetaan, toinen odottelee tutkimusten alkamista. Joku kuolee. Onnettomuus ja toiveikkuus risteilevät tiheänä ilmassa.

Kanavateatterin Lumikit on Kuusan Marttojen 60-vuotisen taipaleen juhlistamiseksi valmistunut näytelmä, josta päävastuu on Martoilla itsellään. Juhlanäytelmä on viisaasti valittu, sillä se tarjoaa naispuolisille tekijöilleen istuvat roolit. Aihepiiri tukee tekijöidensä osaamista, kun se antaa mahdollisuuden esitellä naisen elämän kirjoa traagisen ja koomisen ristivalotuksessa.

Esitys on yhtä rosoinen kuin potilashuoneen asukit. Katsoja erottaa vaivatta, keillä esiintyjistä on näyttämökokemusta ennestään, ja kuka taas on uudempi tulokas.

Puheilmaisun kehittyneisyys ja äänen vivahteikkuus ovat keskeisiä tekijöitä näyttämöilmaisun luontevuutta rakennettaessa, ja näin osa ”vanhoista” tekijöistä saa etulyöntiaseman tulokkaisiin verrattuna. Tuula Lambergin S-marketin kassa Maire ja Annikka Korhosen kemikaliokaupan myyjätär ottavat suvereenisti tilansa, ja Teija Venhola-Hirvelän luonteva replikointi kertoo sisäistetystä roolityöstä.

Marttojen valmistama esitys tarjoaa katsojille tarttumapintaa ja on samalla arvokasta kotiseututyötä. Lisäksi se kertoo siitä, että naisilla on rohkeutta ja valmiutta laajentaa reviiriään kotilieden ulkopuolelle.

MAIJA-LIISA WESTMAN

Käsikirjoitus: Liisamaija Laaksonen. Ohjaus: Kaarina Leinonen. Lavastus: Arto Lehtikangas, Tapio Myllyllä, Keijo Myllylä & työryhmä. Valosuunnittelu: Pekka Sivusuo. Rooleissa: Annikka Korhonen, Tuula Lamberg, Taru Eskonen-Myllylä, Teija Venhola-Hirvelä, Raija Ikonen, Sirpa Vesalainen, Sonja Makkonen, Helena Myllylä, A. Lehtikangas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.