Naisesta ollut moneksi

Kleopatran jälkimaineesta ovat pitäneet huolta lukuisat kirjailijat. Wolfgang Schullerin mukaan teemoista ovat suosituimpia Kleopatran seksuaalisuus ja dramaattinen kuolema, mutta myös suuruudesta on kirjoitettu. Taustalla on jo antiikin aikana syntynyt kuva Kleopatrasta.

Italialaiset Dante Alighieri, Francesco Petrarca ja Giovanni Boccaccio keskittyivät 1300-luvulla kuningattaren kauneuteen ja seksuaalisuuteen. Jumalaisessa näytelmässä Dante kuvasi Kleopatraa aistillisena naisena.

Petrarca mainitsi Kleopatran epäsiveellisenä, mutta myös halventamatta naisena, jota Caesar rakasti yli kaiken. Boccaccio toisti tavanomaisia stereotypioita ja toi esille muun muassa sukupuolisen hillittömyyden ja vallanhimon.

William Shakespeare kuvasi Kleopatraa eri puolilta, eikä syyllistynyt tuomitsemaan tätä moraalisesti arvottomaksi.

Ranskalainen Charles Baudelaire kirjoitti Kleopatrasta halveksivasti hekumallisena kuningattarena, joka teki itsemurhan vain siksi, että menetti kruununsa ja rakastettunsa.

George Bernard Shaw kuvasi näytelmässään Kleopatraa lapsenomaiseksi ja taikauskoiseksi. Caesar onnistuu kuitenkin kasvattamaan hänestä itselleen kunnon vaimon.

1900-luvun runoudessa olivat esillä vanhat teemat: paheellisuus ja suuruus. Bertolt Brecht edusti edellistä näkemystä ja kirjoitti Kerjäläisoopperassa: "Tuo kaunis portto konsteillaan / kaks keisaria lankaan sai. / Vei kuolemaan se riettaus."

1900-luvulla elokuva nousi myytin rakentajista ykköseksi. Schuller on laskenut, että vuoteen 2005 mennessä oli tehty 72 Kleopatra-elokuvaa. Useimmissa elokuvissa farao näyttäytyy vain viettelevänä naikkosena.

Cecil B. DeMillen Cleopatra (1934) toisti useita tuttuja kaavamaisuuksia, mutta elokuvassa on nähty myös piirteitä 1920-30-lukujen emansipoituneesta naisesta.

Kuuluisin filmeistä on ollut Joseph L. Mankiewiczin Cleopatra (1963) Elizabeth Taylorin (Kleopatra) ja Richard Burtonin (Marcus Antonius) siviilisuhteen takia. Isolla rahalla tehtyä elokuvaa on kritisoitu jäykäksi pukudraamaksi. Kleopatra esitettiin petollisena viettelijänä. Maalaustaiteessa Kleopatraa on kuvattu useimmiten maalaiskaunottarena tai ylhäisenä ruhtinattarena ja yleensä vähissä vaatteissa. Suosituin kuva-aihe on kuitenkin ollut Kleopatran itsemurha.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.