Naiskuoro Vappujen 105-vuotiskonsertti Aalto-salissa 3. 10. 2015

Naiskuoro Vaput

105-vuotiskonsertti

Aalto-salissa lauantaina 3.10.2015

Naiskuorolta saa kysyä ikää. Valtakunnan vanhin suomenkielinen naiskuoro, Vaput, juhli 105-vuotiasta taivaltaan Aaltosalissa. Itsenäistä Suomea edeltäneellä kuorolla on ollut merkittävä rooli Jyväskylän ja koko maan kuoromusiikkikulttuurin kehityksessä. Illan mittaan saatiinkin kuulla Vappujen kantaesittämiä sävellyksiä ja sovituksia sadan vuoden ajalta.

Konsertti käynnistyi On suuri sun rantasi autius -klassikolla, joka soi pitkän kokemuksen tuomalla kypsyydellä. Yhdessä tekemisen riemu ja pitkä kuorokokemus välittyi esiintymisen rentoudessa, ja juhlatilaisuuden ilmapiiri oli sekä yleisön että kuoron puolesta ilahduttavan vapautunut.

Nykyinen johtaja Ulla Kotamäki johti ensimmäisen numeron valaistut hansikkaat kädessä. Konsertin visuaaliseen ulosantiin oli panostettu, ja Jyväskylän Valon kaupunki -teema näkyi pukeutumisessa ja salin ylöspanossa. Valaistut rukkaset tekivät paluun kuurojenkielen tulkki Johanna Lajusen näpeissä Suojelusenkeli-laulun aikana.

Jälkimmäinen puoliaika oli hengeltään ensimmäistä kevyempi. Sähköinen taustatrio antoi komppiin potkua kun kuoromusiikin klassikot vaihtuivat iskelmällisempiin numeroihin. Pianisti saisi tosin heittää vikisevällä pedaalillaan vaikka sitä ensimmäisen kappaleen vesilintua.

Iskelmällisempi materiaali näytti käyvän kuorovanhuksen suuhun. Pian Juha Tapion Kaksi puuta -hitin jälkeen saatiin kuulla Esa Niemisen Kun katsoit minuun. Ei tyypillisimpiä kappalevalintoja 105-vuotiaalle.

Vappujen konsertti merkkasi, kuinka hyvä harrastus tuo iloa paitsi itselle, myös ympäröiville ihmisille ja voi parhaimmillaan vaikuttaa koko maan kulttuurihistoriaan. Hyvä Vaput. Seuraavan vuosisadan saavutuksia odotellessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.